kammel84 Napisano 14 Marca 2013 Share Napisano 14 Marca 2013 Witam jestem nowy na forum i modelarstwem plastikowym fascynuję się od dość niedawna więc chciałbym prosić o rady i sugestie odnośnie szpachlówki do plastiku , jaką wybrać i czym ja modelować, czym usuwać stare kleje i farby ponieważ ostatnio kupiłem kilka sklejonych modeli na aukcji internetowej i chciałbym je odrestaurować lecz nie wiem czy nie porwałem się z motyką na księżyc patrząc jakie Wy tu cuda wyprawiacie z modelami.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 14 Marca 2013 Share Napisano 14 Marca 2013 idąc na skróty szpachla: Mr.White Putty z Gunze lub podstawowa Tamiya w każdym warsztacie modelarskim powinna się znaleźć płynna szpachla Gunze Mr Dissolved Putty - polecam modelować najlepiej wykałaczkami lub płaskimi patyczkami, dobrze opanować sztuke maskowania taśmą krawędzi szczeliny any nie nałożyc szpachli tam gdzie nie jest ona wskazana; do rozklejania źle połączonych elementów służy Debonder - przydaje sie czasem z usuwaniem farb to już nie jest taka prosta sprawa zależy od jej rodzaju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
war_men Napisano 14 Marca 2013 Share Napisano 14 Marca 2013 ja używam rozklejacza wamodu, farby można zmywać kretem rozpuszczalnikiem lub cleanluxem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misioptys Napisano 14 Marca 2013 Share Napisano 14 Marca 2013 Pomoc moze nocna kapiel w plynie hamulcowym, potem delikatnie przeszlifowac papierem sciernym i do odtluszczenia w plynie do naczyn. Farba schodzi cudnie. Niedawno polecono mi ten sposob, sprawdzilem i dziala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kammel84 Napisano 18 Marca 2013 Autor Share Napisano 18 Marca 2013 czy starą farbę można zmywać płynem dot 4 czy nie bardzo ? podobno dot 3 się do tego nadaje ale nie wiem czy dot 4 też.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszDudek Napisano 18 Marca 2013 Share Napisano 18 Marca 2013 Najlepszy jest zmywacz wamodu dot działa wolniej i gożej czyści. Spachla stała z Tamiya plynna gunze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławko Napisano 20 Marca 2013 Share Napisano 20 Marca 2013 czy starą farbę można zmywać płynem dot 4 czy nie bardzo ? podobno dot 3 się do tego nadaje ale nie wiem czy dot 4 też.. Sam tych specyfików nigdy jeszcze nie stosowałem ale gdzieś czytałem, że dot 4 się nie nadaje. Bezpieczniej chyba zastosować zmywacz Wamodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi