jmx62 Napisano 13 Kwietnia 2013 Share Napisano 13 Kwietnia 2013 Witam! Mam pytanko do znawców tematu jak w tytule. Co można skompletować w 1/144 z naszych samolotów pasażerskich z PLL LOT? Wiem, że są modele np.: Tu-154,Tu-134, Ił-12, Ił-14, Ił-18, An-24, jakieś Boeingi też chyba znalazłyby się, przedwojenne: Junkers Ju 52/3m, Douglas DC-3 i pewnie wiele innych. Ale interesuje mnie jak jest z dostępnością do nich polskich kalkomanii? Czy może ktoś produkuje takie cudeńka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 13 Kwietnia 2013 Share Napisano 13 Kwietnia 2013 Z tego co wiem to do Tu 154M są kalki do malowania rządowego i lot. Do Ił 18 ,An 24, Ił 14 i Ił 12 kalek osobno chyba jeszcze nie ma . Firma Eastern Express wypuściła modele Il 18 i An 24 z kalkami Lot-u. Co do Dc 3 i Ju 52 są. Do Tu 134 kalki robi bodajże firma chyba francuska F-DCAL. Udało mi się upolować kalki tej firmy na alegro do starego malowania lotu Tu 134 . Zajrzyj na stronę Martoli tam jest trochę kalek w ofercie do 1/144. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 18 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 18 Kwietnia 2013 kowal76 dzięki za podpowiedź, coś tam sobie znalazłem w Martoli i nie tylko. A można gdzieś zobaczy tego Twojego An-24 na warsztacie? Mam zamiar coś w 144-ce podłubać, kiedyś robiłem pasażerskie 1/100 z NRD-ówka, ale to chyba każdy(kto pamięta tamte czasy) był na nie skazany . Myślałem właśnie o paru naszych "lotowskich" maszynach m.in. An-24. Ciąg dalszy męczących pytań odnośnie pasażerów 1/144: -czy ktoś słyszał o modelu Ił-62(chodzi o wtrysk, bo chyba o jakiejś żywicy to słyszałem); -co trzeba przerobić żeby zrobić naszego Ju-53 SP-AKX z modelu Eduarda(chyba najbliższy jest ten z nr katalogowym 4423); -czy model Concorde`a z Revella 04257 jest coś wart?(np. jak stoi w porównaniu z "konkordskim" Tu-144 z ICM), czy to jedyna alternatywa? -czy Caravelle wznowiony ostatnio przez MasterCraft to to samo co kiedyś cały świat puszczał z form chyba Airfixa(w naszych realiach za PRL-u jeszcze, PZW Siedlce, ZP Ruch, później RPM itp...) i czy warto w niego zainwestować parę pln-ów; -czy może ktoś z Kolegów posiada model VICKERS VISCOUNT 804 firmy S&M Models, potrzebny byłby jakiś sensowny inbox. Na razie wystarczy tych pytań, proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba9575 Napisano 20 Kwietnia 2013 Share Napisano 20 Kwietnia 2013 Ił-62 (chyba) zapowiada Zvezda,a w Ju-52 naszym Lotowskim były "motóry" z PZL-u (nieco inne osłony i chyba kolektory wydechowe). Pozdrawiam, JK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karaya Napisano 29 Kwietnia 2013 Share Napisano 29 Kwietnia 2013 Pojawił się "limitowany" Jak-40 w dwóch wersjach malowania. http://www.karaya.pl/pl/-/0/yakovlev-yak-40-pll-lot-institute-of-aviation-kar144-02.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi