Jacko Napisano 23 Kwietnia 2013 Share Napisano 23 Kwietnia 2013 Ostatnio szukałem zdjęć naszych tarantuli, więc przy okazji taki mały walkaround. Na początek kilka moich z Baltopsu 2010: ORP Metalowiec (436) & ORP Rolnik (437) - Oksywie - 06.06.2010 PS. Jeżeli ktoś chce odrobinę więcej lub oryginalny rozmiar, to PW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacko Napisano 23 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 23 Kwietnia 2013 Pierwsza porcja fotek otrzymanych od mojego kolegi Darka W. Strzelanie rakietowe: ORP Rolnik (437): ORP Metalowiec (436): ORP Górnik (434): Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robo Napisano 24 Kwietnia 2013 Share Napisano 24 Kwietnia 2013 ..czy jeszcze pływaja ,czy tylko stoja i czekaja na....złom !? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moskit Napisano 24 Kwietnia 2013 Share Napisano 24 Kwietnia 2013 Niestety na obecna chwilę to drugie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacko Napisano 24 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 24 Kwietnia 2013 Dwa najstarsze (Górnik i Hutnik) skasowano kilka lat temu. Metalowiec i Rolnik prawdopodobnie zostaną wycofane w 2014 roku. A co do pływania, to widzę, że jednak od czasu do czasu je przestawiają ;p Przy okazji przypomnę kilka zdjęć kolegi flynavy z tego tematu: http://modelwork.pl/viewtopic.php?f=78&t=5416 ORP Górnik (434) & ORP Hutnik (435) - Gdynia - 28.06.1987 Temat już trochę zapomniany, a zdjęcia ciekawe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M53 Napisano 10 Lipca 2013 Share Napisano 10 Lipca 2013 Na "mieście" mówią, że Tarantule zakończą swoją służbę w tym roku. W sumie od kilku lat nie wychodzą w morze. Szkoda, kto słyszał dźwięk silników Tarantuli ten wie o czym mowa ORP Metalowiec źródło http://odwaszegofotokorespondenta.blogspot.com/2013/02/orp-metalowiec.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robo Napisano 14 Lipca 2013 Share Napisano 14 Lipca 2013 ...ciekawe dla czego nie zmodernizowali ich na wzór Orkanów ? Wiem ,iż takowe plany były....byśmy mieli spory dy-on uderzeniowy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacko Napisano 14 Lipca 2013 Autor Share Napisano 14 Lipca 2013 Wymiana uzbrojenia, to nie wszystko. Tu bardziej chodzi o ogólne zużycie wszystkich mechanizmów. Między innymi dlatego skasowano już wcześniej Górnika i Hutnika. Taki kompleksowy remont wraz z gruntowną przebudową jest raczej nieopłacalny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M53 Napisano 14 Lipca 2013 Share Napisano 14 Lipca 2013 Były plany modernizacji całej czwórki Tarantul ale niestety rozbiło się o pieniądze. Dodatkowo Jacko prawdę napisał odnośnie zużycia. Dotyczyło to zwłaszcza silników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacko Napisano 14 Lipca 2013 Autor Share Napisano 14 Lipca 2013 Nie chcę tu zgrywać jakiegoś wszechwiedzącego i nieomylnego, bo nie mam pojęcia jak było w tym wypadku. Zaryzykuję jednak stwierdzenie, że amerykanie bardziej dbali o swój sprzęt. U nas zawsze było łatanie na wariata, stosowanie różnych prowizorek, "jeżdżenie" na częściowo sprawnych mechanizmach aż się nie rozsypią do końca itp. Kwestie rozbijają się o bieżące konserwacje, przeglądy, naprawy i remonty główne. Dlatego niby stare fregaty amerykańskie, są w lapszym stanie (i nadające się ciągle do dalszej modernizacji), niż nasze okręty porosyjskie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M53 Napisano 15 Lipca 2013 Share Napisano 15 Lipca 2013 Poza tym części do Tarantul było ciężko pozyskać. ZSRR upadł na Ukrainie chaos i korupcja u nas ciągłe braki finansowe i dziwić się, że Tarantule miały braki w częściach. Jak ktoś będzie na Oksywiu niech foci te okręty ile wlezie. Później już będzie za późno a Modelarze będą toczyć akademickie dyskusje o kolor czy wyposażenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robo Napisano 15 Lipca 2013 Share Napisano 15 Lipca 2013 ...miałem okazje zwiedzić jedną tarantulke wewnątrz jak i na zewnątrz ,tylko szkoda,że w tamtych czasach nie miałem cyfrówki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacko Napisano 6 Listopada 2013 Autor Share Napisano 6 Listopada 2013 Kilka fotek samej tarantuli, robionych z jej pokładu i z pokładu śmigłowca: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacko Napisano 4 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 4 Grudnia 2013 Wczoraj opuszczona banderę na ORP Metalowiec i ORP Rolnik, czyli historia 1241RE w naszej MW dobiegła końca. Teraz AMW spróbuje je sprzedać, a jeżeli się nie uda, to stocznia złomowa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robo Napisano 7 Grudnia 2013 Share Napisano 7 Grudnia 2013 ...kurczy się flota nasza :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi