Seba77 Napisano 9 Maja 2013 Share Napisano 9 Maja 2013 Witam Zrobiłem kilka fotek mojego poprzedniego japończyka. Model A6M5c Zero - Academy 1:72 -kokpit to blaszka edka -toczone lufy działek Zapraszam do oglądania i komentowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 9 Maja 2013 Share Napisano 9 Maja 2013 Model poprawnie wykonany, może się podobać, choć muszę przyznać że Shiden jakoś ciut bardziej przypadł mi do gustu. Być może to kwestia bardzo intensywnych obić, które nie wszędzie wyglądają przekonująco (np. natarcie osłony silnika). Z innych uwag, które mogą się przydać w przyszłości, to trochę razi nienaturalnie wysoka odsunięta osłona kabiny. Wynika to z grubości tworzywa, dlatego najlepiej byłoby ją wyciąć z vacu, ale nawet ukształtowanie jej z płaskiego kawałka plexi (np. okładki do dokumentów) byłoby lepsze, bo utrata krzywizny na górnej części osłony byłaby mało widoczna. A na pewno mniej niż ostająca fabryczna osłona. Kolejna uwaga to malowanie ram kabiny. Nie powinny prześwitywać! Najlepiej użyć dwóch warstw farby, najpierw kolor wnętrza, a dopiero na to barwa zewnętrzna. Tak przy okazji to wygląd samolotu jest w większej części domniemany, bo z tego co pamiętam są znane 2 fragmentaryczne zdjęcia: Zwraca uwagę duża plama (odbicie farby/ewentualnie przebarwienie?) powyżej oznaczenia zwycięstw oraz to że oznaczenia zwycięstw różniły się tłem gwiazdy (tu Academy się nie popisało, pomijając już nie najlepsze zgranie barw, ale braki merytoryczne to częsta przypadłość kalkomanii tej firmy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 9 Maja 2013 Autor Share Napisano 9 Maja 2013 Tak z tymi obiciami to nie wyszło dobrze Kabina jest otwarta ale nie przyklejona trzyma się punktowo na maskolu. Zero było swoistym poligonem doświadczalnym przed budowa innych samolotów japońskich. Malowanie wykonane akrylami Vallejo które moim zdaniem nie nadają się zupełnie pod aerograf. To była moja ostatnia z nimi przygoda. kiepsko trzymają się podłoża. Shiden malowany już Tamką i Pactrą. Pozdrawiam PS. W tym tygodniu otwieram warsztat Kate z hasegawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 9 Maja 2013 Share Napisano 9 Maja 2013 W tym tygodniu otwieram warsztat Kate z hasegawy. Z ciekawością będę obserwował, a może nawet będę mógł coś podpowiedzieć bo Kate zdarzyło mi się popełnić jakiś czas temu: http://modelwork.pl/viewtopic.php?f=64&t=29785 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kondibakugan Napisano 27 Maja 2013 Share Napisano 27 Maja 2013 Powiedz mi czy to trudny model? Mam takiego samego z airfixa tylko inne malowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 30 Maja 2013 Autor Share Napisano 30 Maja 2013 Nie jeżeli chodzi o ten zestaw. Posiadam również Airfixa i w obu znajdą się miejsca które trzeba zaszpachlować. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi