Jump to content

P-39Q-21 Airacobra RS Model, 1/72

Wojciech Butrycz
 Share

Recommended Posts

Zgodnie z informacją w wątku Nowości i Inboxy o nowym modelu RS Model, zabrałem się za budowę tejże...po ok. 16 latach od uklejenia pierwszej bazowanej na modelu Academy. Już wtedy wiedziałem, że model, który jest w sensie bryły kopią Hellera, posiada wszystkie wady odwzorowania, ale model Academy wydawał się wtedy taki piękny! Przesyłam kilka zdjęć starego modelu...zanim został rozebrany, eh, złe słowo, został na chama rozdarty, celem odzyskania żywicznych części Neomega i blaszek Part kokpitu.

67098938.jpg

58024969.jpg

62073983.jpg

Zanim zacznę opisywać budowę modelu RS Model i celem pozbycia się Academy z tego wątku pokażę, jakie są dwa najważniejsze błędy starych modeli:

1. obrys skrzydła - w modelach A i H (academy i Heller) karwędzie natarcia i spływu za bardzo się schodzą ku końcówce, a sama końcówka ma zły obrys.

dsc09195qiy.jpg

2. wysokość kadłuba w tylnej części w modelach A i H jest za niska o jakieś dwa mm w skali.

dsc09194e.jpg

Ponieważ udało mi się odzyskać niektóre elemnty wyposażenia kokpitu a także podwozie, składające się z części Academy, Neomegi i Parta - z dużo delikatniejszymi elementami niż w RS Model, nie wahałem się zakupić nowej Airacobry i przystąpić do budowy.

Na początek przeniesienie wnętrza starego modelu do kokpitu RS Model:

93946486.jpg

99213864.jpg

Udało mi się odzyskać trochę bebechów NEOMEGI po rozpruciu starej Airacobry - oczywiście wszystkie one musiały iść do poprawy.

59016465.jpg

Na nocy muzeów w zeszły piątek wykonałęm też kilka zdjęć (niestety komórką) skrzydła z podwoziem z drugiej polskiej Airacobry:

72510854.jpg

10517834.jpg

27752214.jpg

1003391d.jpg

Zdjęcia te potwierdzają, że akryle Lifecolor oraz MHobby (wnętrzówka) są jak najbardziej poprawne.

Neutral Grey wychodzi jak poniżej.

96562715.jpg

Góra zaś tak:

dsc09292l.jpg

Oczywiście żółty, jak zawsze, musi być poprawiony