mateusz19992000 Napisano 10 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 10 Sierpnia 2013 Mam tylko, że w piwnicy więc nie da rady dzisiaj zrobić zdjęcia postaram się wstawić jutro, zostały w niej tylko poprawki przy końcach boków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateusz19992000 Napisano 11 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 11 Sierpnia 2013 To jest ta cała podstawka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krisownia Napisano 11 Sierpnia 2013 Share Napisano 11 Sierpnia 2013 Wiesz najlepiej teren modeluje się od podstaw czyli narzucamy gips na podstawkę i kształtujemy koleiny z błota, ślady opon, butów żołnierzy możesz zrobić itd. Potem się to wali na to dany kolor z aero i maluje ręczie detale. Ty masz już podstawkę więc to trochę komplikuje. Ale luz damy radę. Ja bym zrobił to na bazie akrylowej bo z emaliami i white spiritem możemy rozwalić to co już masz. Spróbuj wymieszać gips szpachlowy z akrylem, wodą i piaskiem kwarcowym o b. drobnej frakcji, dolej błyszczącego lakieru akrylowego aby mieć efekt mokrego bota, alternatywnie możesz po wyschnięciu wylakierować na błysk, jak wolisz. Kolor akrylu to ciemny brąz i/lub czarny sam dostosujesz ilość farby - gips i piasek są jasne więc musisz dodać tyle farby aby kolorek był ok, ale potem i tak możesz całość domalować po wyschnięciu więc spoko, pamiętaj błoto botu nie równe inaczej wygląda czarnoziem a inaczej glina - dobierz kolor wedle preferencji. Literalnie robisz błoto, poeksperymentuj aby wyszło ci coś co będzie dość luźne na tyle iż będziesz mógł zalać/wyłożyć koleiny. Nie za dużo wody bo ci to spłynie ma być takie ciasto na naleśniki lub nawet ciut gęstsze. Ostrzegam, że będzie brudno i trawkę tu i tam pobrudzisz ale to nie problem - szeroki pędzel z wodą załatwi sprawę. Ukręć tego błota w naczyniu, wyłóż nim koleiny i następnie mokrym pędzlem wymodeluj tak aby się spoiło z terenem. Mokry pędzel ma zadanie poluzować ci materiał w celu dogrania go do reszty. Pędzlem rób ruchy w koleinie i wyłaź na tę trawę nim, nie bój się woda ci zmyje nadmiar, a błoto musisz spoić z resztą to nie może być placek z błota na środku koleiny - musi być całość. Popróbuj najpierw na czymś co możesz zniszczyć jakimś kartonie czy czymś. To wymaga wprawy niestety, grunt to dobrze wymieszać mix - nie za dużo wody dozuj wszystko - czyli piasek i kolor aż będzie ci odpowiadać. Brzmi to skomplikowanie ale po kwadransie ogarniesz, gips i piasek są tanie jak barszcz możesz robić dużo prób aż Ci wyjdzie. Jak zrobisz wg tego opisu będziesz miał zajebisty efekt kosztem paru złotych. Pamiętaj, że błoto po wyschnięciu możesz domalować tu i tam aby miało różne kolory jak na dio na zdjęciach. K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateusz19992000 Napisano 11 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 11 Sierpnia 2013 Czyli jak wymieszam gips z wodą i wleję tam farbę akrylową np.Pectre to zadziała ona jako barwnik? Piasek kwarcowy mam bo tata mi przyniósł kiedyś z pracy,i czy nic się nie stanie jak najpierw zaleje koleiny a potem posieje trawę, i jak dodał bym do błota np.trochę trawy dla efektu to by mogło coś nie wyjść? A jak nazywa się taka trawa jak na zdjęciu albo podobna, bo jak paczyłem to były ale takie zwykłe zielone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krisownia Napisano 11 Sierpnia 2013 Share Napisano 11 Sierpnia 2013 Czyli jak wymieszam gips z wodą i wleję tam farbę akrylową np.Pectre to zadziała ona jako barwnik? Dokładnie tak, ilość farby decyduje o mocy zabarwienia. Piasek kwarcowy mam bo tata mi przyniósł kiedyś z pracy,i czy nic się nie stanie jak najpierw zaleje koleiny a potem posieje trawę, i jak dodał bym do błota np.trochę trawy dla efektu to by mogło coś nie wyjść? Możesz posiać po nałożeniu błota albo przed, po wyschnięciu błota będzie jednak dużo łatwiej. To nie jest jakiś nieodwracalny proces na jeden raz. Dasz błoto, zobaczysz jak wyszło na drugi dzień możesz dać znowu tu i tam grubiej albo ukruszyć i potem wyrównać. Możesz trochę traw "wmielić" do błota ale bez przesady, po prostu porób eksperymenty a wszystko stanie się jasne. A jak nazywa się taka trawa jak na zdjęciu albo podobna, bo jak paczyłem to były ale takie zwykłe zielone. Nie gniewaj się ale "patrzyłem" a nie "paczyłem" - od paczenia jest kot Paczacz. Trawy to oblukaj czeskie firmy Polak albo niemieckie firmy Noch - mi się sprawdzały, dobierz sobie kilka kolorów 2-3 aby było ciekawiej jeden kolor to dobre do kolejek ale nie na poważne dio. K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateusz19992000 Napisano 12 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 12 Sierpnia 2013 A czy muszę zakrywać końce kolein żeby gips się nie wylał i czym najlepiej wymieszać ten gips z farbą, oraz czy muszę rozcieńczać farbę (pectre) jeśli tak to czym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krisownia Napisano 12 Sierpnia 2013 Share Napisano 12 Sierpnia 2013 Jak zrobisz dobrze mieszankę to nie powinno się wylać ale możesz dać kawałek tekturki jako zaporę a potem usunąć. Gips to jest taki "magiczny" materiał - dasz mało wody można go gnieść jak plastelinę w łąpkach dasz dużo to się poleje - musisz popróbować i ogarnąć jak on się zachowuje. Mieszanka to gips, piasek, farba i woda. Woda jest po to aby rozrobić gips. Daj jej tyle aby gips razem z piaskiem się rozrobił na coś ciut gęstsze niż ciasto naleśnikowe następnie, dolej farby prosto z pojemniczka, aby zabarwić. Akryle się rozcieńcza wodą - wodę już masz w mieszance więc NIE rozcieńczamy dodatkowo farby. Jak całość położysz to po wyschnięciu będzie jaśniejsze nić w trakcie kładzenia - wtedy domalujesz z areo lub pędzla i polakierujesz błyszczącym. Mieszankę zrób sobie w miseczce, mieszasz pędzlem jakimś tanim lub nawet patykiem lub łyżką stołową. Do nakładania 2 pędzelki - jednym kładziesz mieszankę a drugim maczanym w wodzie (ale nie kapiący!) modelujesz i korygujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateusz19992000 Napisano 12 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 12 Sierpnia 2013 A czym mógłbym ciąć w tej glinie jak chciałbym przerobić tą podstawkę tak jak by czołg skręcał żeby zrobić te ślady po przesunięciu. Chodzi o ten efekt ze jak skręca to z jednej strony przesuwa całą ziemie a z drugiej jest taka dziura jag by. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krisownia Napisano 12 Sierpnia 2013 Share Napisano 12 Sierpnia 2013 Zastygły materiał najlepiej modeluje się urządzeniami typu multiszlifierka, tniesz tarczami a rzeźbisz kamieniami i innymi frezami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateusz19992000 Napisano 12 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 12 Sierpnia 2013 Szlifierkę ma w planach kupić a teraz wkrętarka by wystarczyła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi