mateusz19992000 Napisano 9 Sierpnia 2013 Share Napisano 9 Sierpnia 2013 Cześć chciałem się spytać jak zrobić takie błoto jak jest na tym zdjęciu najlepiej domowym sposobem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 9 Sierpnia 2013 Share Napisano 9 Sierpnia 2013 Najprościej jest zaopatrzyć się w specyfiki z firm AK czy MiG (każdy duży sklep internetowy je posiada) ja tylko podłoża pustynne Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtas Napisano 9 Sierpnia 2013 Share Napisano 9 Sierpnia 2013 Hej.A czy nie lepiej zaczerpnac wiedzy u autora tego zdjecia.Wyszukanie go w liscie uzytkownikow trwala krocej niz napisanie tego posta.Zapytaj na PW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateusz19992000 Napisano 9 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 9 Sierpnia 2013 (edytowane) Byłoby lepiej tylko że ja to zdjęcie znalazłem na internecie w google. Poza tym czy o ten specyfik chodziło http://www.mojehobby.pl/products/Dark-Mud-effect.html. Edytowane 9 Sierpnia 2013 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtas Napisano 9 Sierpnia 2013 Share Napisano 9 Sierpnia 2013 A to sorry,czak bywa tu od czasu do czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Desaxe Napisano 9 Sierpnia 2013 Share Napisano 9 Sierpnia 2013 Podobny efekt (i moim zdaniem lepszy) do tego ze zdjęcia daje ta pasta: http://www.mojehobby.pl/products/Europe-Wet-Mud.-Rough-texture.html powinni ją mieć w kilku sklepach w necie. Gotowa do nałożenia i daje fajny efekt, wiem z autopsji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hetzer Napisano 10 Sierpnia 2013 Share Napisano 10 Sierpnia 2013 a jak to cale "blocko" zrobic pokazane i opisane jest tu (warte swojej ceny!): http://www.theweatheringmagazine.com/mud.html Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krz0011 Napisano 10 Sierpnia 2013 Share Napisano 10 Sierpnia 2013 Podobny efekt (i moim zdaniem lepszy) do tego ze zdjęcia daje ta pasta:http://www.mojehobby.pl/products/Europe-Wet-Mud.-Rough-texture.html powinni ją mieć w kilku sklepach w necie. Gotowa do nałożenia i daje fajny efekt, wiem z autopsji. Możesz powiedzieć coś więcej na ten temat? Jak z wydajnością? Jakieś fotki poglądowe? Ostatnio zdecydowałem ostatecznie zrezygnować z gotowców typu AK czy MIG, ale ten produkt mnie zainteresował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateusz19992000 Napisano 10 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 10 Sierpnia 2013 Czyli jak kupię np. ten specyfik Miga to jak zaleje te koleiny to będą wyglądać jak na zdjęciu, bo co widzę to przeważnie wszystkie są do robienia błota na kołach itp. Mam jeszcze takie pytanie czy ktoś wie jak nazywa się ta trawa na podstawce, albo jakaś podobna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krisownia Napisano 10 Sierpnia 2013 Share Napisano 10 Sierpnia 2013 Błoto = gips (+ piasek jak chcesz) jako baza, farba akrylowa brązowa (kilka odcieni dajesz) jako kolor, lakier błyszczący/satynowy jako finish. Nie potrzebne żadne specyfiki specjalne tylko zdrowy rozsądek i parę testów. "Sepcyfiki AK" (Mud, Dust etc.) to jest rozrzedzona w white spirit farba typu humbrol (emalia) którą i tak miesza się z gipsem i pigmentami wg. ich instrukcji... Trzeba być chorym aby tyle płacić za rozwodnioną emalię... Z jednego humborla za 5 PLN i butelki White spirit za 7 PLN możesz zrobić takich "mud effectów" 10 szt albo więcej... Błoto w pudełku MIG fine texture niedawno testowałem, to jest strasznie gruby piach wymieszany z kolorem akrylowym z dodatkiem żywicy akrylowej. Strata kasy. Byłem zawiedziony bo produkt to pomyłka - strasznie go mało i piach jest za gruby bez porównania do kwarcowego w pastach Vallejo i do piasku kwarcowego luzem. Potrzebujesz - gips szpachlowy, piasek kwarcowy (opcja), farba akrylowa (ciemny brąz i czarna) do nadania koloru, lakier błyszczący lub satynowy akrylowy (sprawdź co Ci bardziej styka). Możesz nakładać biały gips z piaskiem lub bez i potem wypsikać kolorem i lakierem lub wymieszać gips z kolorem i tak nakładać, metod jest pełno. Po piasek Idziesz do sklepu akwarystycznego i kupujesz sobie wór 2 kilo piasku kwarcowego drobniutkiego bierzesz o najdrobniejszej frakcji i możesz wziąć większą jakąś aby trochę wmieszać. Worek 2kg to koszt 3 PLN. Z dobrych gotowców przypomniałem sobie: Całkiem fajna jest gotowa pasta piaskowa Vallejo masz jej ok. 4x wiecej (od MIG) i ma ładną drobniutką fakturę (drobna frakcja - kwarcowy a nie jak Mig fine - to jakąś pomyłka piach jak z piaskownicy) ładnie miesza się z kolorem akrylowym i ma od razu błyszczący finish. Można jej z powodzeniem użyć dodatkowo i sam decydujesz o kolorze jaki ma mieć bo jest szara dajesz parę kropel farby i masz różne typy błota/ziemi. Ogólnie Vallejo ma fajne gotowce bo dają duże pojemności - warto je brać. MIG/AK to żal - mało produktu żebyś poleciał do sklepu po więcej i nabijał im kabzę. Poza tym Vallejo się specjalizuje w materiałach do scenerii mają wachlarz past na każdą okazję - widać, ze oni porządnie testowali te produkty. MIG dopiero raczkuje w temacie i proponuje pojemności jak na winietki w skali 1:72. Podsumowując, zrób sam albo Vallejo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 10 Sierpnia 2013 Share Napisano 10 Sierpnia 2013 Proponuję zapoznać się z Vallejo, efekt ten sam, a tańszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krz0011 Napisano 10 Sierpnia 2013 Share Napisano 10 Sierpnia 2013 Dzięki za reckę Krisownia. Myślałem że ten ich Mud coś więcej wart. Specyfiki AK są całkiem fajne, bardzo dobre jakościowo, ładnie dobrane kolory, ale nie rekompensuje to ilości w opakowaniu i ceny. Zdecydowanie lepiej kupić tak jak piszesz humbrola (nie testowałem do brudzenia) lub porządną farbę olejną. Jeśli chodzi o pigmenty to ostatnio udało mi się kupić w Poznaniu produkty Kremera, świetna sprawa. Nie widzę różnicy w stosunku do MIG'a, a opakowanie 75 gram (na oko 4-5 razy więcej niż pigmentu AK) to koszt 8zł. Kolorów też dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krisownia Napisano 10 Sierpnia 2013 Share Napisano 10 Sierpnia 2013 No ten mud to nic wielkiego, mogę w wolnym czasie zamieścić fotki i porównanie z Vallejo. Byłby całkiem spoko gdyby dali go z 200ml wtedy można by nawet przeżyć grubość tych ziaren. Ja z AK lubię najbardziej ich fixery na alkoholu a tamte "zabarwiacze" to już takie produkty na siłę, mając farby i rozpuszczalnik samemu się robi takie mixy w locie, jak to mówię. Te pigmenty Kremer to w sklepie dla artystów? Chętnie bym sprawdził tańszą alternatywę - na pigmentach też nas zdzierają jak słusznie zauważyłeś. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 10 Sierpnia 2013 Share Napisano 10 Sierpnia 2013 Tu masz portfolio autora tego "błota" http://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=207&t=14698 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Desaxe Napisano 10 Sierpnia 2013 Share Napisano 10 Sierpnia 2013 Możesz powiedzieć coś więcej na ten temat? Jak z wydajnością? Jakieś fotki poglądowe? Ostatnio zdecydowałem ostatecznie zrezygnować z gotowców typu AK czy MIG, ale ten produkt mnie zainteresował. Po części Ci odpowiedział kolega: Błoto w pudełku MIG fine texture niedawno testowałem, to jest strasznie gruby piach wymieszany z kolorem akrylowym z dodatkiem żywicy akrylowej. Strata kasy. Byłem zawiedziony bo produkt to pomyłka - strasznie go mało i piach jest za gruby bez porównania do kwarcowego w pastach Vallejo i do piasku kwarcowego luzem. Ja dodam tylko, że zestaw Dry Mud i Wet Mud (oba fine texture) od AK dostałem za 30 zł i uznałem, że to dobra cena, zwłaszcza gdy nie planuję dioram typu "morze błota" a jedynie lekkie upaćkiwanie nim pojazdów. Mam to szczęście, że znajomy może mi czasem coś taniej skołować z farb i pigmentów. Błotka Vallejo nie używałem to się nie wypowiem, ale specyfiki AK próbowane na jednym z wraków mi całkiem ciekawe efekty dały - Dry Mud użyję na konkursowym E10 to będzie można zobaczyć. Co do ceny - zgadzam się , ze przesadzona i jakbym miał dać za jedną puszeczkę tyle co okazyjnie dałem za dwie to bym raczej nie kupił. "Sepcyfiki AK" (Mud, Dust etc.) to jest rozrzedzona w white spirit farba typu humbrol (emalia) którą i tak miesza się z gipsem i pigmentami wg. ich instrukcji... Trzeba być chorym aby tyle płacić za rozwodnioną emalię... Z jednego humborla za 5 PLN i butelki White spirit za 7 PLN możesz zrobić takich "mud effectów" 10 szt albo więcej... Zgadzam się w całej rozciągłości, dla mnie płynne farby typu błoto to bzdura i samemu można je łatwo zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krz0011 Napisano 10 Sierpnia 2013 Share Napisano 10 Sierpnia 2013 Dzięki za odpowiedzi! Czyli Mud kupować nie warto, a pastę Vallejo będę musiał przetestować, bo to co czytam tutaj to kolejne dobre opinie o niej. Te pigmenty Kremer to w sklepie dla artystów? W sklepie Oprawa obrazów na Łąkowej. W zasadzie w tamtej okolicy masz 3 sklepy: na Królowej Jadwigi L&M Art z artykułami malarskimi (pędzle, niestety brak W&N i farby - jest Talens, Renesans i kilka innych, dobry wybór). Kawałek dalej na Krakowskiej są wszelkie rzeczy do rysunku (modelarsko chyba nic ciekawego), a między nimi na tym krótkim odcinku Łąkowej jest oprawa obrazów i dobry wybór Kremera. Możesz sobie spokojnie samemu podobierać kolory, ja najbardziej zadowolony jestem z umbry zielonej włoskiej, praktycznie do każdych modelarskich zastosowań znajdziesz coś ciekawego, widziałem chociażby kolor który do złudzenia przypomina european dust z AK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krisownia Napisano 10 Sierpnia 2013 Share Napisano 10 Sierpnia 2013 OK Dzięki za wskazówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 10 Sierpnia 2013 Share Napisano 10 Sierpnia 2013 "Sepcyfiki AK" (Mud, Dust etc.) to jest rozrzedzona w white spirit farba typu humbrol (emalia) którą i tak miesza się z gipsem i pigmentami wg. ich instrukcji... Trzeba być chorym aby tyle płacić za rozwodnioną emalię... Z jednego humborla za 5 PLN i butelki White spirit za 7 PLN możesz zrobić takich "mud effectów" 10 szt albo więcej... Zgadzam się w całej rozciągłości, dla mnie płynne farby typu błoto to bzdura i samemu można je łatwo zrobić. Nie mówiąc już o tym, że samodzielne poszukiwanie i tworzenie technologii to spora frajda. Podobnie jak dorabianie elementów od podstaw. Daje to poczucie, że zawsze sobie jakoś damy radę i nie potrzebujemy gotowych podtykanych pod nos rozwiązań. No i można w ten sposób swobodniej chadzać własnymi modelarskimi i nie tylko drogami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateusz19992000 Napisano 10 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 10 Sierpnia 2013 Dzięki za wszystkie odpowiedz , błoto zrobię raczej tak jak mówił Krisownia z gipsu szpachlowego i pytanie czy dostanę ten gips w Castoramie czy w podobnych sklepach. Spiton dzięki za link ale udało mi się wczoraj znaleźć portfolio autora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 10 Sierpnia 2013 Share Napisano 10 Sierpnia 2013 Bardzo dobrym materiałem do robienia takich bajerów jak błoto jest glina samoutwardzalna. Szybko schnie i świetnie się ją formuje. I łatwiej ją pomalować niż gips. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateusz19992000 Napisano 10 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 10 Sierpnia 2013 Podstawkę właśnie zrobiłem z gliny samoutwardzalnej, tylko że pęka podczas schnięcia i dziury trzeba zalewać wilkolem to na błoto nie wiem czy się sprawdzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 10 Sierpnia 2013 Share Napisano 10 Sierpnia 2013 Ważna jest grubość i sposób schnięcia. Czym schnięcie szybsze i czym grubsza warstwa tym bardziej pęka. Ja zrobiłem raz w ten sposób, że podstawę zrobiłem ze styroduru, a na to nałożyłem warstwę gliny, z pół centymetra do centymetra. Miejscami mniej. I nie miałem problemów z pękaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateusz19992000 Napisano 10 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 10 Sierpnia 2013 To ja obklejałem podstawkę w skali 1/35 warstwą ok 2-3mm i pękała, lecz gdy robiłem w skali 1/72 takie okrągłe placki o grubości ok 6-8mm było wszystko ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateusz19992000 Napisano 10 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 10 Sierpnia 2013 A czy mógłbym zrobić błoto wsypując troszkę piasku do ciemno brązowej farby humbrola, wymieszać i zalać koleiny ? Czy by się sprawdził ten sposób ? I jak długo by to musiało schnąć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krisownia Napisano 10 Sierpnia 2013 Share Napisano 10 Sierpnia 2013 Masz już tę podstawkę z koleinami? Jeśli tak zamieść zdjęcie, będzie łatwiej zdecydować o dalszych krokach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi