Gulbin Napisano 19 Sierpnia 2013 Share Napisano 19 Sierpnia 2013 Witam Zamierzam wykonać model tygrysa w skali 1:35, który walczył w poznaniu w 1945 r. Moje pytanie i prośba do was koledzy jest taka czy na podstawie tego zdjęcia http://alejka.pl/festung-posen-1945-tom-7-tygrys-z-poznania.html możecie mi powiedzieć jaka to wersja tygrysa i który z dostępnych obecnie modeli byłby najlepszy do wykonania poznańskiego tygrysa. Jeżeli dalibyście rade podpowiedzieć mi jakie kolory malowania dobrać byłoby super. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 20 Sierpnia 2013 Share Napisano 20 Sierpnia 2013 Nie zagłębiałem się do tej pory w temat, ale wydaje mi się, że jest to Tygrys środkowej wersji produkcyjnej. Najłatwiej dostępne modele: - Tamiya 35194 - Italeri 6507 Co do malowania to nie mam pojęcia, czy posiadał jednolity, dwu, czy trzy barwny kamuflaż. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Desaxe Napisano 20 Sierpnia 2013 Share Napisano 20 Sierpnia 2013 Mam inne zdjęcie tego Tygrysa z okładki - koła jezdne lepiej widać, też bym na średnią serię produkcji stawiał. Wiele się nie ukręci z tych zdjęć, bo to kadry z ruskiej kroniki filmowej i jakość jest jaka jest. Pogrzebałbym w tej książce za szlakiem bojowym tego wozu, przydziałem do jednostki itp i po innych publikacjach poszukał malowania czołgów tej jednostki - zwykle były podobne do siebie przynajmniej zastosowanymi kolorami kamuflażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gulbin Napisano 20 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 20 Sierpnia 2013 Walki trwały na przełomie styczeń/luty, więc tygrys miał pewnie zimowy kamuflaż tylko zastanawiam się nad kolorem przebijającym spod tego zimowego. Dzięki za lepszą fote. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Desaxe Napisano 20 Sierpnia 2013 Share Napisano 20 Sierpnia 2013 Walki trwały na przełomie styczeń/luty, więc tygrys miał pewnie zimowy kamuflaż tylko zastanawiam się nad kolorem przebijającym spod tego zimowego. Dzięki za lepszą fote. Na pewno piaskowa baza (dunkelgelb) i jakieś wariacje na temat plam albo wężyków robionych zielenią i/lub brązem jako kamuflaż. Trudno ocenić bez wiedzy z jakiej jednostki pochodził pojazd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gulbin Napisano 20 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 20 Sierpnia 2013 Najnowsze newsy: Udało mi się doczytać, że według książki "Tygrys z Poznania" Richarda Siegerta tygrys posiadał korpus wersji produkcyjnej "średniej" a wieże z wersji "wczesnej". Bardzo trudne natomiast jest ustalenie pochodzenia czołgu, jedyną informacją jaką znalazłem jest że czołg został sprowadzony do Poznania z warsztatów remontowych w Wrześni, tą informacje znalazłem w książce "Pancerna Rezerwa Uderzeniowa" aut. Maciej Karalus, Jarosław Jerzak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi