Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Zamierzam wykonać model tygrysa w skali 1:35, który walczył w poznaniu w 1945 r. Moje pytanie i prośba do was koledzy jest taka czy na podstawie tego zdjęcia http://alejka.pl/festung-posen-1945-tom-7-tygrys-z-poznania.html możecie mi powiedzieć jaka to wersja tygrysa i który z dostępnych obecnie modeli byłby najlepszy do wykonania poznańskiego tygrysa. Jeżeli dalibyście rade podpowiedzieć mi jakie kolory malowania dobrać byłoby super.

Pozdrawiam

Napisano

Nie zagłębiałem się do tej pory w temat, ale wydaje mi się, że jest to Tygrys środkowej wersji produkcyjnej.

Najłatwiej dostępne modele:

- Tamiya 35194

- Italeri 6507

Co do malowania to nie mam pojęcia, czy posiadał jednolity, dwu, czy trzy barwny kamuflaż.

Pzdr

Napisano

Mam inne zdjęcie tego Tygrysa z okładki - koła jezdne lepiej widać, też bym na średnią serię produkcji stawiał. Wiele się nie ukręci z tych zdjęć, bo to kadry z ruskiej kroniki filmowej i jakość jest jaka jest. Pogrzebałbym w tej książce za szlakiem bojowym tego wozu, przydziałem do jednostki itp i po innych publikacjach poszukał malowania czołgów tej jednostki - zwykle były podobne do siebie przynajmniej zastosowanymi kolorami kamuflażu.

1hml.jpg

Napisano

Walki trwały na przełomie styczeń/luty, więc tygrys miał pewnie zimowy kamuflaż tylko zastanawiam się nad kolorem przebijającym spod tego zimowego. Dzięki za lepszą fote.

Napisano
Walki trwały na przełomie styczeń/luty, więc tygrys miał pewnie zimowy kamuflaż tylko zastanawiam się nad kolorem przebijającym spod tego zimowego. Dzięki za lepszą fote.

Na pewno piaskowa baza (dunkelgelb) i jakieś wariacje na temat plam albo wężyków robionych zielenią i/lub brązem jako kamuflaż. Trudno ocenić bez wiedzy z jakiej jednostki pochodził pojazd.

Napisano

Najnowsze newsy:

Udało mi się doczytać, że według książki "Tygrys z Poznania" Richarda Siegerta tygrys posiadał korpus wersji produkcyjnej "średniej" a wieże z wersji "wczesnej". Bardzo trudne natomiast jest ustalenie pochodzenia czołgu, jedyną informacją jaką znalazłem jest że czołg został sprowadzony do Poznania z warsztatów remontowych w Wrześni, tą informacje znalazłem w książce "Pancerna Rezerwa Uderzeniowa" aut. Maciej Karalus, Jarosław Jerzak.