jakub97 Napisano 29 Sierpnia 2013 Share Napisano 29 Sierpnia 2013 Cześć! Chciałem się was zapytać (głównie fanów trucków) jak fajnie i przyjemnie wykonać ten oto model. Jakieś uwagi i porady mile widziane. http://www.mojehobby.pl/products/Volvo-FH-16-Globetrotter.html Wybrałem go dlatego, ponieważ mój tata jeździł dokładnie takim samym volvo, tyle że fh12 420. Zamierzam go pomalować na czerwono, tak samo jak naszą starą ciężarówkę. Za sobą mam jedną ciężarówkę MAN-a 26.321. Model ma być, że tak napiszę na 15 rocznicę kupna naszej ciężarówki z salonu. Tak szczerze to mam obawy czy mi wyjdzie, ale próbować trzeba. Więc w najbliższym czasie odkładam pancerkę na bok a zasiadam za fajerę. PS. W przyszłości zamierzam dokupić mu naczepę, firankę lub zwykłą plandekę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
regis Napisano 14 Września 2013 Share Napisano 14 Września 2013 Hej, Chciałem się was zapytać (głównie fanów trucków) jak fajnie i przyjemnie wykonać ten oto model Co do 'fajnie' to chyba sobie sam odpowiedziałeś ... ma być jak wasza ciężarówka ;) Co do przyjemności to tutaj gwarancji Ci nikt nie da. A ja ze swojej strony mogę powiedzieć, że czeka Cię masa pracy, ale efekt może być całkiem OK więc i przyjemność będzie. Italeri raczej się nie postarało i ogólnie wszystkie Volvo mają braki. Skoro mowa o 15 letnim Volvo więc to początek produkcji. Ten model będzie w miarę odpowiedni. Czeka Cię jednak przeróbka (budowa od nowa) ramy, bo ta z zestawu to model F, a nie FH. Silnik to stara jednostka od F16, a Ty potrzebujesz D12A-D12D (kwestia jak mocno chcesz być zgodny z oryginałem). Zawieszenie też może podlegać przeróbce. W zestawie masz resory, kwestia co masz w swoim FH (obstawiam, że pneumatykę). Model nie jest idealny, ale nie jest też całkowitą porażką. Jeśli masz dostęp do 'oryginału' to masz świetną bazę do której możesz referować i łatwo poradzisz sobie z brakami modelu. Powodzenia! r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub97 Napisano 14 Września 2013 Autor Share Napisano 14 Września 2013 Wielkie dzięki. Chyba jednak tak dużo nie będę poprawiał, ale się postaram. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi