krzychu-onisk Napisano 13 Września 2013 Share Napisano 13 Września 2013 Mam taki dylemat. Słynny Borgward IV, który nazywany jest często "czołgiem pułapką". Wiem, że istniały 3 wersje tego pojazdu, A, B i C. Czy udało się ustalić jednoznacznie którą wersją był ten powstańczy? Spotkałem się z tym, iż była to C. Jednak jest to bezsprzeczne czy to tylko kwestia umowna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 18 Marca 2014 Share Napisano 18 Marca 2014 Też poszukiwałem informacji na ten temat. W Powstaniu Warszawskim Niemcy używali ostatniej wersji C. W ten typ pojazdów wyposażony był 302 batalion pancerny (Panzer Abteilung 302 Flk), sprowadzony do Warszawy 9 lub 10 sierpnia. 1 sierpnia 1944 r. batalion posiadał 24 działa szturmowe StuG 40 Ausf. G, 10 transporterów opancerzonych SdKfz 251 oraz 108 nosicieli ładunków Borgward B IV Ausf. C. Dowódcą batalionu był major Reinel. Informacja pochodzi ze strony www.sppw1944.org Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi