erolo2000 Napisano 13 Listopada 2013 Share Napisano 13 Listopada 2013 Front Wschodni.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 13 Listopada 2013 Share Napisano 13 Listopada 2013 Proponuję dalej trenować sklejanie, błota i inne wynalazki na razie porzuć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nugget Napisano 13 Listopada 2013 Share Napisano 13 Listopada 2013 W stu procentach zgadzam się z Adamem, najpierw sklejanie. Spokojnie każdy uczy się na błędach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 13 Listopada 2013 Share Napisano 13 Listopada 2013 Jeszcze jedna porada, przed sklejaniem zapoznaj się z modelem w skali 1:1 i jego zdjęciami. Pooglądaj np. tą galerie zdjęć Mardera III. Dobrze też by było, abyś podpatrywał warsztaty innych sklejaczy z tego forum, nauki nigdy za wiele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gumowy01 Napisano 14 Listopada 2013 Share Napisano 14 Listopada 2013 Ciężko nie zgodzić się z przedmówcami. Warsztat czyni mistrza. Powoli cierpliwość jest cnotą modelarską. To co napisał Adam w ostatnim poście ma coś w sobie. Jak dojdziesz to stwierdzenia że poza instrukcją do sklejenia danego modelu jest Ci potrzebna dodatkowa literatura to będzie wielki sukces. Na początej jednak sama instrukcja wystarczy. Podstawa czysto sklejony model, krok następny subtelnie i ładnie pomalowany. Malujesz pewnie akrylami, w takim razie przygotuj farbę przed malowaniem dodaj medium które je rozrzedzi np wodę bądź wódkę, albo dedykowany rozpuszczalnik, nawet pod pędzel. Jedna cienka warstwa, mało to druga, aż będzie dobrze do brudzenia dojdziemy. Jak na debiut i tak nie jest źle. Głowa do góry i naprzód Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erolo2000 Napisano 26 Listopada 2013 Autor Share Napisano 26 Listopada 2013 No ten model to przemalowany - z 6 warstw hehe .W sumie nierówno sklejone gąski..A słuchawki Domowej roboty od zera dla radiooperatora sie podobaja ? Tak sie ogólnie kiedys zastanawiałem to wiecie kto wymyślił w modelarstwie skale 1:35? - przecież to nawet dzieci , przedszkolaki skleją a i malowanie aerografem łatwe i bez fanu o pin washu i weatheringu nie wspomnę - mnie to nie rajcuje taka łatwizna ...Dla mnie 1:72 i pędzle to jest wyzwanie a dla Was koledzy ???? P.S. A Ty skala72 to coś jeszcze kleisz czy tylko nawijasz w temacie na forum ? gumowy normalnie mnie tu rozwaliłeś tymi "instrukcjami"...- chcesz żebym umarł ze śmiechu ? czytając to .Masz Boski dar - Powinieneś wykładać Modelarstwo na KULu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiwis Napisano 26 Listopada 2013 Share Napisano 26 Listopada 2013 No ten model to przemalowany - z 6 warstw hehe .W sumie nierówno sklejone gąski..A słuchawki Domowej roboty od zera dla radiooperatora sie podobaja ? Tak sie ogólnie kiedys zastanawiałem to wiecie kto wymyślił w modelarstwie skale 1:35? - przecież to nawet dzieci , przedszkolaki skleją a i malowanie aerografem łatwe i bez fanu o pin washu i weatheringu nie wspomnę - mnie to nie rajcuje taka łatwizna ...Dla mnie 1:72 i pędzle to jest wyzwanie a dla Was koledzy ???? P.S. A Ty skala72 to coś jeszcze kleisz czy tylko nawijasz w temacie na forum ? gumowy normalnie mnie tu rozwaliłeś tymi "instrukcjami"...- chcesz żebym umarł ze śmiechu ? czytając to .Masz Boski dar - Powinieneś wykładać Modelarstwo na KULu To lubie ..Chirurgiczna skala 1:72 tylko dla prawdziwych mitrzów Hmm - podobnych "ciekawostek" to jeszcze na tym forum nie czytałem. A taką arogancką postawą to sobie raczej sympatii na forum nie zaskarbisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fenek Napisano 26 Listopada 2013 Share Napisano 26 Listopada 2013 No ten model to przemalowany - z 6 warstw hehe .W sumie nierówno sklejone gąski..A słuchawki Domowej roboty od zera dla radiooperatora sie podobaja ? Tak sie ogólnie kiedys zastanawiałem to wiecie kto wymyślił w modelarstwie skale 1:35? - przecież to nawet dzieci , przedszkolaki skleją a i malowanie aerografem łatwe i bez fanu o pin washu i weatheringu nie wspomnę - mnie to nie rajcuje taka łatwizna ...Dla mnie 1:72 i pędzle to jest wyzwanie a dla Was koledzy ???? P.S. A Ty skala72 to coś jeszcze kleisz czy tylko nawijasz w temacie na forum ? gumowy normalnie mnie tu rozwaliłeś tymi "instrukcjami"...- chcesz żebym umarł ze śmiechu ? czytając to .Masz Boski dar - Powinieneś wykładać Modelarstwo na KULu To lubie ..Chirurgiczna skala 1:72 tylko dla prawdziwych mitrzów No to kolega teraz pojechał. kto wymyślił 1/35 a no ktoś kto chciał mieć bardziej realistyczny i szczegółowy model. napisać że 1/35 jest dla przedszkolaka to chyba gruba przesada pominąwszy fakt że stopień skomplikowania modelu przynajmniej w pancerce nie koniecznie musi mieć związek ze skalom ale na ogół modele w 1/35 są o wiele bardziej złożone i pracochłonne a jedyny plus to taki że nie cze ba stosować lupy i części np gąsienice są wygodniejsze do złożenia ale to nie jest reguła. jeśli chodzi o malowanie aerografem to samo pomalowanie modelu na kolor bazowy jest rzeczywiście banalne przy pewnym doświadczeniu natomiast aerograf daje dostęp do szeregu technik nie osiągalnych za pomocom pędzla które są o wiele bardziej skomplikowane od pomalowania malutkiego modelu za pomocą pędzla dlatego modelarze 1/72 też używają aerografu potrafią zrobić cuda że się w głowie nie mieści sam kiedyś sklejałem 1/72 ale po jakimś czasie przestało mi to wystarczać. Każdy ma prawo mieć swoje zdanie ale jak już wyrażasz je w ten sposób to niech będzie ono poparte argumentami w postać super zrobionych modeli a jak na razie to przed tobą długa droga do tego (w żadnym wypadku nie uważam że moje wypociny są super) Pozdrawiam wszystkich modelarzy nie zależnie w jakiej skali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erolo2000 Napisano 26 Listopada 2013 Autor Share Napisano 26 Listopada 2013 A taką arogancką postawą to sobie raczej sympatii na forum nie zaskarbisz ...O mój Boże nie pomyslałem - .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 26 Listopada 2013 Share Napisano 26 Listopada 2013 Erolo piszesz bzdury na temat 1/35, ale rozumiem, że to taki generalnie specyficzny sarkazm z Twojej strony. W tej skali właśnie widać wszelkie niedoróbki. Poza tym dlaczego boli Ciebie byłoby nie było konstruktywna krytyka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erolo2000 Napisano 26 Listopada 2013 Autor Share Napisano 26 Listopada 2013 specyficzny sarkazm - Dokładnie..Człowiekowi żal ,że nie stać go na 1:35 a po drugie mało miejsca mieszkanko tylko 56 m i 3 osoby .a mistrzem modelarskim to już chyba nie będę - Każdy klei jak potrafi. Jutro wrzucę fotki Panthery Ausf. A z ESCI i Pz.Kpfw III G z ATTACKA to chłopkai pośmiejecie i dacie znów dobre rady - haha... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiwis Napisano 26 Listopada 2013 Share Napisano 26 Listopada 2013 Każdy tutaj skleja jak potrafi i prezentuje swe dokonania na forum także po to (a może przede wszystkim po to) by zebrać krytyczne uwagi i porady, a co z nimi zrobi to już jego sprawa. Jakoś nie zauważyłem by ktokolwiek wyśmiewał tu Twoje dokonania, przeczytałem sporo pozytywnych opinii o Twych modelach, stąd też nie bardzo rozumiem ten "specyficzny sarkazm". Ale widzę że sklejanie w "72" sprawia Ci dużo frajdy - ja też staram się coś polepić w tej skali - więc powodzenia przy kolejnych "maluszkach" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erolo2000 Napisano 27 Listopada 2013 Autor Share Napisano 27 Listopada 2013 (by zebrać krytyczne uwagi i porady) No toś mnie zaskoczył - myślałem ,że od tego jest dział "Warszat" hmm - Ta Polska to dziwny kraj ,ale niech Ci bedzie..że to napewno ten dział .;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiwis Napisano 27 Listopada 2013 Share Napisano 27 Listopada 2013 Hmm - jak widzę to anglojęzyczne forum, na którym jak napisałeś: " jestem Bogiem skali 1:72 & 1:76" przyzwyczaiło Cię do zbierania samych "och-ów i ach-ów" na temat Twoich modeli, a skoro nie zakładasz tu warsztatów i galeria to nie miejsce (według Ciebie) na krytykę i porady to osiągnąłeś już arcymistrzowski poziom. Gratuluję pięknej kolekcji i powodzenia przy następnych arcydziełach - każdy robi jak umie i jak mu się podoba - na poważnie - bez sarkazmu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fenek Napisano 27 Listopada 2013 Share Napisano 27 Listopada 2013 kolega hiwis ma rajcie po to umieszcza się na forum swoje modele żeby ktoś obiektywnie je ocenił wtedy wiesz co poprawić albo na co zwrócić uwagę nikt cie nie atakuje w sposób chamski piszą dostajesz rady i to dobre (dostajesz je w galerii bo nie zakładasz warsztatu zresztą galerjia pozatym sam piszesz że model jeszcze nie skończony) jeśli je wykorzystasz to w połączeniu z nabytym doświadczeniem będziesz się rozwijał napisałeś wyżej że ci wytykają błędy a nikt nie zwrócił uwagi na słuchawki następnym razem jak zrobisz taki smaczek to zrób zbliżenie makro takiego cudenka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi