Skocz do zawartości

Zapytanie o podkład pod akryle do pancerki 1:35

Martinez

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Z uwagi na oszczędności poszukuję jakiegoś tańszego odpowiednika podkładu (do pancerki w skali 1:35). Czy ktoś spotkał się z farbą Idea ze sklepu dla plastyków? Warto to kupić? Sprawdzi się w wyłapywaniu nierówności? Dobrze trzyma farbę akrylową? Specyfik jest dość niedrogi (16 - 18 zł za spory spray) i mam go dostępnego od ręki we Wrocławiu.

Drugą alternatywą jest podkład w puszcze do aerografu, jednak póki co skłaniam się do sprayu.

Do tej pory stosowałem podkład Gunze Mr. Surfacer.

Z góry dzięki za opinie, wskazówki i uwagi.

Pozdrawiam.

Marcin.

Edit: Literówki.

Edytowane przez Gość

Tych motipów jest kilka o teoretycznie różnym zastosowaniu, mających w nazwie lakier akrylowy. W sumie nie wiem który wybrać jeśli już, chociaż pewnie w tym tygodniu wybiorę sie do Castoramy kupić, bo nie mam już podkładu na kółka i narzędzia, a będzie potrzebny. No i jak w przypadku motipa z czasem schnięcia oraz czy równie dobrze jak surfacer podkreśla miejsca niedoszlifowane?

Puszka 500 ml Motipa za 20 złotych, a 170 ml Gunze za 50 złotych to jest spora różnica

Gunze 170 ml starczył mi na 2,5 modelu (3 bryły w całości + narzedzia, kola i gąski do panzer III - pozostają koła, narzędzia i gąski do IV i VI, a podkładu brakło).

Z lakierem matowym już znalazłem ekonomiczne wyjście - lakier do aero za 4 zł Pactry, teraz szukam tutaj oszczędności

Tych motipów jest kilka o teoretycznie różnym zastosowaniu, mających w nazwie lakier akrylowy. W sumie nie wiem który wybrać jeśli już, chociaż pewnie w tym tygodniu wybiorę sie do Castoramy kupić, bo nie mam już podkładu na kółka i narzędzia, a będzie potrzebny. No i jak w przypadku motipa z czasem schnięcia oraz czy równie dobrze jak surfacer podkreśla miejsca niedoszlifowane?

Bardzo lubię kupować w Castoramie, bo to dobry sklep, ale po Motip czy inny podkład akrylowy (szybkoschnący - ważne) idź do porządnego sklepu z lakierami samochodowymi. Kupując musisz podjąć decyzję, podkład im bardziej szary tym lepiej kryje, lepiej się rozprowadza, lepiej wychwytuje nierówności. Natomiast im bardziej biały tym lepiej wychodzą potem kolory, zwłaszcza jasne.