Martinez Napisano 12 Grudnia 2013 Share Napisano 12 Grudnia 2013 (edytowane) Witam. Z uwagi na oszczędności poszukuję jakiegoś tańszego odpowiednika podkładu (do pancerki w skali 1:35). Czy ktoś spotkał się z farbą Idea ze sklepu dla plastyków? Warto to kupić? Sprawdzi się w wyłapywaniu nierówności? Dobrze trzyma farbę akrylową? Specyfik jest dość niedrogi (16 - 18 zł za spory spray) i mam go dostępnego od ręki we Wrocławiu. Drugą alternatywą jest podkład w puszcze do aerografu, jednak póki co skłaniam się do sprayu. Do tej pory stosowałem podkład Gunze Mr. Surfacer. Z góry dzięki za opinie, wskazówki i uwagi. Pozdrawiam. Marcin. Edit: Literówki. Edytowane 12 Grudnia 2013 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hypnos82 Napisano 12 Grudnia 2013 Share Napisano 12 Grudnia 2013 Porponuje ci się zaopatrzyć w podkład akrylowy firmy motip Sam osobiście używam Dostajesz duzy spray za nie duże pieniądze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzychuP Napisano 12 Grudnia 2013 Share Napisano 12 Grudnia 2013 Dokladnie szary Motip jest idealny w idealnej cenie jeszcze jest Tamiya Surface ktory potrafi ukryć pewne niedociągnięcia ale w porównaniu do w/w mała puszka,spora cena (35 PLN)jakość typowo japońska (czytaj wysoka) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martinez Napisano 12 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 12 Grudnia 2013 Tych motipów jest kilka o teoretycznie różnym zastosowaniu, mających w nazwie lakier akrylowy. W sumie nie wiem który wybrać jeśli już, chociaż pewnie w tym tygodniu wybiorę sie do Castoramy kupić, bo nie mam już podkładu na kółka i narzędzia, a będzie potrzebny. No i jak w przypadku motipa z czasem schnięcia oraz czy równie dobrze jak surfacer podkreśla miejsca niedoszlifowane? Puszka 500 ml Motipa za 20 złotych, a 170 ml Gunze za 50 złotych to jest spora różnica Gunze 170 ml starczył mi na 2,5 modelu (3 bryły w całości + narzedzia, kola i gąski do panzer III - pozostają koła, narzędzia i gąski do IV i VI, a podkładu brakło). Z lakierem matowym już znalazłem ekonomiczne wyjście - lakier do aero za 4 zł Pactry, teraz szukam tutaj oszczędności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 12 Grudnia 2013 Share Napisano 12 Grudnia 2013 Tych motipów jest kilka o teoretycznie różnym zastosowaniu, mających w nazwie lakier akrylowy. W sumie nie wiem który wybrać jeśli już, chociaż pewnie w tym tygodniu wybiorę sie do Castoramy kupić, bo nie mam już podkładu na kółka i narzędzia, a będzie potrzebny. No i jak w przypadku motipa z czasem schnięcia oraz czy równie dobrze jak surfacer podkreśla miejsca niedoszlifowane? Bardzo lubię kupować w Castoramie, bo to dobry sklep, ale po Motip czy inny podkład akrylowy (szybkoschnący - ważne) idź do porządnego sklepu z lakierami samochodowymi. Kupując musisz podjąć decyzję, podkład im bardziej szary tym lepiej kryje, lepiej się rozprowadza, lepiej wychwytuje nierówności. Natomiast im bardziej biały tym lepiej wychodzą potem kolory, zwłaszcza jasne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hypnos82 Napisano 12 Grudnia 2013 Share Napisano 12 Grudnia 2013 Czas schnięcia jest szybki więc tu problemów nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martinez Napisano 13 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 13 Grudnia 2013 Zakupiłem podkład akrylowy szary producenta Motip Dupli BV - nazywa się Fly Primer (400 ml - spray). Mam nadzieję, że się sprawdzi. Dam znać jak kryje za jakiś czas - jak przetestuję go. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi