Parabolek Napisano 10 Lutego 2014 Share Napisano 10 Lutego 2014 Przez przypadek rozlałem wodę na kalkomanie. Od razu wysuszyłem ręcznikiem lecz kilka kalek zaczęło się ruszać. I moje pytanie: Czy będzie dało się ich potem uzywać? Kalki firmy tamiya. Z góry dziękuje na pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
riddick Napisano 10 Lutego 2014 Share Napisano 10 Lutego 2014 Podobny eksperyment na kalce Cartografa w moim przypadku znalazł finał w tym wątku. A teraz trochę pozytywniej. Ciepła woda (solidnie ciepła) z dodatkiem octu, długie moczenie i pomoc "mechaniczna" uratowały trochę tego bałaganu. Moczyłem kalki bardzo długo (ok. 10-15min nie robiłem tego ze stoperem) a następnie igłą krawiecką delikatnie starałem się oddzielać kalkę od podkładu. Jeżeli już było na tyle miejsca to igłę zamieniałem na ostry okrągły pędzelek (trochę rozkładałem go jak wachlarz a trochę "turlałem" go pomiędzy kalką a podkładem). Kalki były mocne z tendencją nawet do rozciągania i jakoś poszło, zwłaszcza duże i w całości pokryte nadrukiem elementy. Gorzej było z małymi napisami i tam gdzie były spore obszary niezadrukowanej kalki. Nie gwarantuję, że zadziała na każdej kalce, zwłaszcza z kruchymi będzie problem. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Parabolek Napisano 10 Lutego 2014 Autor Share Napisano 10 Lutego 2014 Dobra zobaczymy, są to akurat duże kalki a nie małe napisy. Dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 10 Lutego 2014 Share Napisano 10 Lutego 2014 Miałem podobny wypadek z innym producentem i nie było potem problemu. Daj im tylko porządnie wyschnąć beż żadnego wspomagania, w szczególności bez kaloryfera. Potem możesz potrzebować trochę dłużej je namaczać przed nałożeniem ale samej kalkomanii raczej nić nie będzie. Takie jest moje doświadczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Parabolek Napisano 10 Lutego 2014 Autor Share Napisano 10 Lutego 2014 Na szczęście nie jestem aż taki głupi by suszyć na kaloryferze Dziękuje za rady jeszcze raz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Keisyzrk Napisano 17 Lutego 2014 Share Napisano 17 Lutego 2014 Mi się wino na kalki wylało.. szkoda wina, oj szkoda było :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi