damian70n Napisano 1 Marca 2014 Share Napisano 1 Marca 2014 Witam ! Sklejam obecnie model Ju-88 A-4 z revell`a i podane nazwy kolorów w instrukcji sprawiają mi dość duży problem z ich doborem , przelicznik farb jaki jest zamieszczony na forum niestety mi nie pomógł , potrzebuję się dowiedzieć jakie numery farb revella odpowiadają farbą gunzy .A dokładnie kolory T A C H L E P Z góry dzięki za pomoc Pozdrawiam damian70n Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 1 Marca 2014 Share Napisano 1 Marca 2014 To nie są numery farb, tylko odnośniki z instrukcji. Podaj numery farb, które na pewno gdzieś w instrukcji są. Revell z reguły podaje je zaraz na początku instrukcji. Według tego co znalazłem w "Moje Hobby" jako kolor "A" w instrukcji podane jest farba schwarzgreen numer 40 Revella. W tabeli przeliczeń odpowiada to Testorsowi 4780. Nie ma wprost zamienników Gunze, Pactry ani humbrola. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damian70n Napisano 1 Marca 2014 Autor Share Napisano 1 Marca 2014 Numery tych farb to kolejno 17 40 49 9 45 56 No właśnie nie ma tych zamienników w gunzie , ale dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 1 Marca 2014 Share Napisano 1 Marca 2014 Przeszukaj forum. Był tu gdzieś link do strony podającej malowanie samolotów niemieckich z podaniem numerów farb. Był też artykuł w czasopiśmie "Super Model" nr 1/2005. Według mnie jest to lepszy sposób niż sugerowanie się zamiennikami, które w zasadzie są zgodne tylko do kilku podstawowych kolorów i to też z przymrużeniem oka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi