damian70n Posted March 1, 2014 Share Posted March 1, 2014 Witam ! Sklejam obecnie model Ju-88 A-4 z revell`a i podane nazwy kolorów w instrukcji sprawiają mi dość duży problem z ich doborem , przelicznik farb jaki jest zamieszczony na forum niestety mi nie pomógł , potrzebuję się dowiedzieć jakie numery farb revella odpowiadają farbą gunzy .A dokładnie kolory T A C H L E P Z góry dzięki za pomoc Pozdrawiam damian70n Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marak Posted March 1, 2014 Share Posted March 1, 2014 To nie są numery farb, tylko odnośniki z instrukcji. Podaj numery farb, które na pewno gdzieś w instrukcji są. Revell z reguły podaje je zaraz na początku instrukcji. Według tego co znalazłem w "Moje Hobby" jako kolor "A" w instrukcji podane jest farba schwarzgreen numer 40 Revella. W tabeli przeliczeń odpowiada to Testorsowi 4780. Nie ma wprost zamienników Gunze, Pactry ani humbrola. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
damian70n Posted March 1, 2014 Author Share Posted March 1, 2014 Numery tych farb to kolejno 17 40 49 9 45 56 No właśnie nie ma tych zamienników w gunzie , ale dzięki za pomoc Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marak Posted March 1, 2014 Share Posted March 1, 2014 Przeszukaj forum. Był tu gdzieś link do strony podającej malowanie samolotów niemieckich z podaniem numerów farb. Był też artykuł w czasopiśmie "Super Model" nr 1/2005. Według mnie jest to lepszy sposób niż sugerowanie się zamiennikami, które w zasadzie są zgodne tylko do kilku podstawowych kolorów i to też z przymrużeniem oka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts