Skocz do zawartości

JGSDF Mitsubishi Light truck Type 73 Trumpeter 1/35

fishu199

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Jestem nowy na forum. Niedawno też zacząłem przygodę z modelarstwem. Jest to mój drugi model pojazdu i 6 w ogóle. Tym razem bez otwartego warsztatu tylko fotki z budowy, ale myślę, że już nie długo ruszy normalna produkcja (Hobby Boss M706)

1) Pudełko.

Foto-1.jpg

2)

Foto-2.jpg

3) Jest to mój pierwszy kontakt z blaszkami, ale udało mi się z nimi uporać. Myślę, że drobny trening poprawi jakość zagięć itp. w następnych modelach (od czegoś trzeba zacząć).

Foto-3.jpg

4)

Foto-4.jpg

5)

Foto-5.jpg

6) Przymiarka przed malowaniem.

Foto-6.jpg

7) Na części pierwsze.

Foto-7.jpg

8)

Foto-8.jpg

9)

Foto-9.jpg

10)

Foto-10.jpg

11) Blaszki są super!

Foto-11.jpg

12) Jest bałagan, no ale geniusze panują nad chaosem.

Foto-12.jpg

13)

Foto-13.jpg

14)

Foto-14.jpg

15) Teraz mały wash...

Foto-15.jpg

16) I efekty.

Foto-16.jpg

17) Na koniec kalki,

Foto-17.jpg

18) I gotowe. Zapraszam do galerii: http://modelwork.pl/viewtopic.php?f=68&t=42521

DSCN1174.JPG

Jedyna chyba rzecz, nad którą powinieneś popracować, to porządne szlifowanie elementów przed montażem. Widać to zwłaszcza na zdjęciu niepomalowanego kanistra i na podstawach anten wbitych w plastelinę. Coś się wydarzyło też z przednią tablicą rejestracyjną. Ogólnie - bardzo dobra robota

Możesz napisać, jak pomalowałeś trzonki narzędzi?

Z tymi nieoszlifowanymi łączeniami to moja wina Co do całego przedniego zderzaka to zacząłem go malować pędzlem i były problemy z kryciem białego, co w ostateczności przełożyło się na ilość warstw i taki efekt. Zacząłem też w ten sposób malować prawy bok, ale efekty były tragiczne. Rozwiązanie: kupno aerografu i budowa "lodówkowca"

Co do narzędzi szukałem jakiegoś poradnika jak malować słoje drewna albo coś co by je przypominało, ale jedynie znalazłem szablony fototrawione pod areo. Poeksperymentowałem z farbkami olejnymi, ale ostatecznie zostały akryle. Ciemniejszy Revell pod spód, (rozprowadzałem go wzdłuż trzonka falistym ruchem dla nadania tekstury), i jaśniejsza Pactra lekko wklepana na całej długości. Myślę, że jakoś wyszło.

Mam jeszcze pytanie czy macie godną polecenia białą farbę, co by się ładnie kładła pędzel/aero no i nie żółkła (akryl Revella ma z tym problem)??

A tutaj sprzęcik

DSCN0926.JPG