lordrene Napisano 27 Marca 2014 Share Napisano 27 Marca 2014 W zwiazku z doprowadzajacym mnie do szalu smrodem kleju CA i jego wlasciwosciami klejacymi szukalem alternatywy w postaci lutowania. Pasta KOKI moze i dobra ale cena zabija. Z racji wykonywanego zawodu mam w warsztacie pasty do lutowania miekkiego rur miedzianych. Pierwsza odpadla, druga tez. Trafilo na trzecia: I dziala!!! Lut jest plaski, mocny. Trzeba tylko uwazac przy nakladaniu, bo pasta zamienia sie w lut na calej powierzchni. I przemycie, przetarcie elementow po calej operacji. A tybka 10 razy wieksza od KOKI kosztuje 10 zl dostepne natychmiast w Castoramach itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bearcat Napisano 5 Kwietnia 2014 Share Napisano 5 Kwietnia 2014 Czy blaszki trzeba jakoś specjalnie przygotować do lutowania? Mam na myśli usuwanie wierzchniej powłoki pokrywającej blaszki np. Eduarda. Gdzieś wyczytałem że tego typu preparaty nie lutują powlekanych blaszek. Używasz lutownicy elektrycznej czy gazowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lordrene Napisano 5 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 5 Kwietnia 2014 Lutowalem blaszki rbmodel, academy etmodel i cos tam jeszcze i poza standardowym sciagnieciem foli zabezpieczajacej nic innego z nimi nie robilem. To pasta do lutowania rur wiec wiele wybacza (slady tluszczu ludzkiego itp.) Lutuje versatipem dremela ale elektryczna tez mozna. Najlepszy efekt, tzn najczysciej i najszybciej lutuje sie lutownica z nawiewem goracego powietrza, w moim przypadku wlasnie dremel versatip. Dzis postaram nagrac filmik i wrzucic na youtuba jak to robie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 6 Kwietnia 2014 Share Napisano 6 Kwietnia 2014 Poczekaj, poczekaj. Bo ja jestem w tej materii zielony. Możesz dokładnie opisać cały proces lutowania tym specyfikiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi