Skocz do zawartości

Hawker Siddeley Harrier Gr.1 Airfix 1:72

maestro

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie!

Postanowiłem prowadzić warsztat przy budowie modelu tego cudownego samolotu z kilku powodów:

- śledząc to forum zauważyłem, że często początkującym polecacie założenie warsztatu,

- będę miał kilka pytań, kiedy dobrnę do etapu malowania ,

- dopadł mnie kryzys i chciałem troszku olać wnętrze ("tego i tak nie będzie widać" ) - jest warsztat -> muszę się starać, żeby wstydu sobie nie robić

To będzie (mam nadzieję) mój 2 ukończony model - proszę o wyrozumiałość

Model będzie prosto z pudła, inbox dostępny tutaj: http://www.britmodeller.com/forums/index.php?/topic/234945702-hawker-siddeley-harrier-gr1-172-airfix/

Na chwilę obecność składność, jak to w nowych Arifix'ach, nie jest zła. Aha, względy finansowe zmusiły mnie do korzystania z posiadanych farbek, mimo to nie odbiegają one zbytnio od tych zaproponowanych w instrukcji. Co do wnętrza - oglądałem sobie różne walkaround'y - jednak nie udało mi się znaleźć zdjęć przedstawiających wnętrze w Gr.1 - ma ktoś linka? Chciałbym sobie porównać z tym co proponuje Arirfix...

bd54.jpg

Kalki mnie strasznie dobiły, a konkretnie kalka którą widać na poniższym zdjęciu. Jest ona zwyczajnie za duża - większa niż element na którym miała się znaleźć. Zabawa w jej układanie trwała baaaardzo długo - w końcu kalka przywarła na dobre i musiałem pogodzić się z jej wyglądem. Chciałem się pobawić w przycięcie jej, jednak po złożeniu na sucho okazało się, że będzie to po złożeniu modelu całkowicie niewidoczne.... Jak wiadomo lepsze wrogiem dobrego, więc postanowiłem pozostawić to tak jak jest... Trochę lipa

r3gi.jpg

Polecicie może coś do poczytania o Harrier'ach? Jak oceniacie jakość zdjęć?

Liczę na wasze komentarze i rady. Nom, walczymy dalej!

Zdjęcia nie najgorsze. Na pewno warto odwiedzić stronę http://www.harriersig.org.uk/ .... Kopalnia wiedzy!

Poza tym...Przy sklejaniu modelu może się nie przyda, ale polecam, bo książka bardzo ciekawa:

http://www.goodreads.com/book/show/4664990-joint-force-harrier

Swego czasu kupiłem na allegie za niecałe dwie dyszki

No i śledzę wątek z uwagą, bo Harriery to jedne z moich ulubionych samolotów.

LordDisneyland - wielkie dzięki za linka, okazał się bardzo pomocny Na książeczkę chyba nawet się skuszę... Z jedną tylko różnicą - będzie Kindle Edition

Wracamy jednak do naszych baranów: dojście do aktualnego stanu rzeczy zabrało mi ponad 10h... Jakim cudnem? Otóż Harrier składa się jak klocki lego. Z jednym drobnym wyjątkiem - spasowaniem polówek kadłuba jest PRAWIE idealne. Jednak chciałem, żeby było ładnie i zacząłem szpachlować. Popełniłem kardynalny błąd nie dając wyschnąć porządnie szpachli no i efekt był do przewidzenia... Szpachlowałem chyba ze 3 razy. Część modelu - ta która była już sklejona w momencie przeprowadzania poprawek z użyciem szpachli Humbrola została pokryta podkładem w celu wykrycia miejsc gdzie wymagane są poprawki. Niestety wciąż nie jest idealnie i muszę jeszcze oszlifować w paru miejscach... Płakać mi się chce jak tylko o tym pomyślę....

03fx.jpg

eaet.jpg

3jqa.jpg

EDIT: Dopiero po wrzuceniu zdjęć ogarnąłem jak okropna miejscami jest "powłoka malarska" (duże słowo jak na szary podkład). Ale to już zostało poprawione papierem....