Skocz do zawartości

Diorama 1:72

matii1604

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Pytanie bardziej do ludzi którzy robią sami dioramy a dokładniej budynki ze ścianami w danej fakturze w skali 1:72, przeczytałem sporo tematów, podglądałem sporo zdjęć i nadal mało wiem , może ktoś mnie oświeci ,widziałem że ściany się robi z gipsu, tylko trzeba robić jakieś formy a ja w tym w sumie świeży, widziałem również jak ktoś robił z korka, drewna jak i styropiany potem to zagipsował, tak samo jak wygląd małych cegiełek, płytek chodnikowych, murków itp, a chodzi w tym również o to by zachować odpowiednią grubość i wymiary...no właśnie, wymiary...tutaj to się robi na "oko" czy są jakieś konkretne wymiary itp ?

Proszę o jakąś pomoc , porady, stronki, zdjęcia jakieś, krok po kroku itp :P z góry dzięki !

Pozdrawiam

Mateusz

a google to nie istnieje?

poważnie każdy budynek ma takie same wymiary?

wpisujesz w google "elewacja" i różne kombinacje słów np elewacja budynku i jazda.Ja nawet niedawno znalałem rysunki techniczne w skali chyba 1:400 elewacji kamienicy,robione przez firmę zajmującą sie restaurowaniem budynków.

Można też znaleźć papierowe budynków ,hangarów itp....trochę chęci.

np

http://ww.wpg.home.pl/wpgold/naziemna.htm

zaś co do lotniska

kilka przykładów.

http://www.mojehobby.pl/products/Soviet-PAG-14-Airfield-Plates.html

www.martola.com.pl/pl142/produkty47340/concrete_air_field

ot kwestia przeliczenia....

matriały to hips,płyta gipskartonowa,papier ścierny...

Edytowane przez Gość

Wszystkie cegły, pustaki, płyty betonowe, chodnikowe, okna, drzwi mają określony rozmiar w rzeczywistości.

Wystarczy podzielić przez 72 aby otrzymać wymiar w interesującej was skali.

Płyty betonowe na lotniskach są wylewane na szerokość około 5m. Szpary dylatacyjne są robione co 5-10m długości takiej płyty.

Ok, to tam w sumie małe piwo, na oko też idzie zrobić, dzisiaj pół dnia kombinowałem z tym i mam zamierzony efekt, tylko chodzi teraz o fakturę ścian, gładką nie jest problem zrobić, jakieś pomysły co do ścian np z kamienia ? same fundamenty można z korka zrobić, wzór cegieł też dzisiaj sobie zrobiłem, sporo zajęło ale dało radę niestety, okrągłych faktur nie mam pomysłu zrobić :\ jakieś pomysły ?

Przepraszam że odgrzebuje kotleta ,ale mam pytanie.

Chcę zrobić pierwszą podstawke pod mój pierwszy model w tej skali.

Mianowicie kleje teraz model Vampire FB.5 i chciałbym zrobić kawałek płyty lotniska.

Jakiego wymiaru są płyty lotniska i z czego można zrobić trawę.

Mam na myśli domowe sposoby ,nie żadne kupne trawki elektrostatyczne i inne.

Po prostu nie mam do tego typu rzeczy dojścia.

A zamawiając gdziekolwiek musiałbym czekać z 2 dni.

Czy może mi ktoś pomóc i podpowiedzieć co z czym ??

Dziękuje i pozdrawiam .

Z płytami lotniska ktoś tutaj do góry już pisał idzie kupić, a jak zrobić to odlew gipsowy tylko znaleźć wymiary porobić parę takich płyt zrobić jakiś spoiwo jak już będą leżeć i śluz trzeba pokombinować, a trawa czy tam raczej kępki to wydaje mi się (choć sam jeszcze nie siedziałem nad tym) że można zrobić z cienkiej żyłki do wędki powtykać, zakleić i pomalować. Jak się mylę czy coś to poprawcie mnie ;)