matii1604 Napisano 10 Kwietnia 2014 Share Napisano 10 Kwietnia 2014 Witam, Pytanie bardziej do ludzi którzy robią sami dioramy a dokładniej budynki ze ścianami w danej fakturze w skali 1:72, przeczytałem sporo tematów, podglądałem sporo zdjęć i nadal mało wiem , może ktoś mnie oświeci ,widziałem że ściany się robi z gipsu, tylko trzeba robić jakieś formy a ja w tym w sumie świeży, widziałem również jak ktoś robił z korka, drewna jak i styropiany potem to zagipsował, tak samo jak wygląd małych cegiełek, płytek chodnikowych, murków itp, a chodzi w tym również o to by zachować odpowiednią grubość i wymiary...no właśnie, wymiary...tutaj to się robi na "oko" czy są jakieś konkretne wymiary itp ? Proszę o jakąś pomoc , porady, stronki, zdjęcia jakieś, krok po kroku itp :P z góry dzięki ! Pozdrawiam Mateusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bahamut24 Napisano 13 Kwietnia 2014 Share Napisano 13 Kwietnia 2014 Podepnę się pod temat jeżeli można Proszę o podanie jakiej wielkości (w cm lub mm) powinny być płyty lotniska w skali 1:72 i z czego najlepiej je zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 13 Kwietnia 2014 Share Napisano 13 Kwietnia 2014 (edytowane) a google to nie istnieje? poważnie każdy budynek ma takie same wymiary? wpisujesz w google "elewacja" i różne kombinacje słów np elewacja budynku i jazda.Ja nawet niedawno znalałem rysunki techniczne w skali chyba 1:400 elewacji kamienicy,robione przez firmę zajmującą sie restaurowaniem budynków. Można też znaleźć papierowe budynków ,hangarów itp....trochę chęci. np http://ww.wpg.home.pl/wpgold/naziemna.htm zaś co do lotniska kilka przykładów. http://www.mojehobby.pl/products/Soviet-PAG-14-Airfield-Plates.html www.martola.com.pl/pl142/produkty47340/concrete_air_field ot kwestia przeliczenia.... matriały to hips,płyta gipskartonowa,papier ścierny... Edytowane 13 Kwietnia 2014 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 13 Kwietnia 2014 Share Napisano 13 Kwietnia 2014 Wszystkie cegły, pustaki, płyty betonowe, chodnikowe, okna, drzwi mają określony rozmiar w rzeczywistości. Wystarczy podzielić przez 72 aby otrzymać wymiar w interesującej was skali. Płyty betonowe na lotniskach są wylewane na szerokość około 5m. Szpary dylatacyjne są robione co 5-10m długości takiej płyty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 13 Kwietnia 2014 Share Napisano 13 Kwietnia 2014 w wikipedii można znaleźć wymiary pustaków,cegieł ,trylinki itp..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matii1604 Napisano 13 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 13 Kwietnia 2014 Ok, to tam w sumie małe piwo, na oko też idzie zrobić, dzisiaj pół dnia kombinowałem z tym i mam zamierzony efekt, tylko chodzi teraz o fakturę ścian, gładką nie jest problem zrobić, jakieś pomysły co do ścian np z kamienia ? same fundamenty można z korka zrobić, wzór cegieł też dzisiaj sobie zrobiłem, sporo zajęło ale dało radę niestety, okrągłych faktur nie mam pomysłu zrobić :\ jakieś pomysły ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ginger Napisano 21 Kwietnia 2014 Share Napisano 21 Kwietnia 2014 Przepraszam że odgrzebuje kotleta ,ale mam pytanie. Chcę zrobić pierwszą podstawke pod mój pierwszy model w tej skali. Mianowicie kleje teraz model Vampire FB.5 i chciałbym zrobić kawałek płyty lotniska. Jakiego wymiaru są płyty lotniska i z czego można zrobić trawę. Mam na myśli domowe sposoby ,nie żadne kupne trawki elektrostatyczne i inne. Po prostu nie mam do tego typu rzeczy dojścia. A zamawiając gdziekolwiek musiałbym czekać z 2 dni. Czy może mi ktoś pomóc i podpowiedzieć co z czym ?? Dziękuje i pozdrawiam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matii1604 Napisano 21 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 21 Kwietnia 2014 Z płytami lotniska ktoś tutaj do góry już pisał idzie kupić, a jak zrobić to odlew gipsowy tylko znaleźć wymiary porobić parę takich płyt zrobić jakiś spoiwo jak już będą leżeć i śluz trzeba pokombinować, a trawa czy tam raczej kępki to wydaje mi się (choć sam jeszcze nie siedziałem nad tym) że można zrobić z cienkiej żyłki do wędki powtykać, zakleić i pomalować. Jak się mylę czy coś to poprawcie mnie ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bahamut24 Napisano 27 Kwietnia 2014 Share Napisano 27 Kwietnia 2014 Ja w robocie dociąłem sobie płyty lotniskowe z płyty HDF ( kwadraty o boku 7cm ) . Pozostaje kupić ramke do zdjęć i przykleić je na wikol ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi