skura82 Napisano 21 Kwietnia 2014 Share Napisano 21 Kwietnia 2014 Witam. Od jakiegoś czasu interesuję się historią Lotniczych Zakładów Naukowych we Wrocławiu. Jestem absolwentem z lat 1997-2002, a z LZN jestem szczególnie związany, ponieważ od wielu lat mieszkam na terenie. kilka tygodni temu padła inicjatywa, aby spróbować zrobić małe muzeum, wyeksponować wiele zabytkowych silników lotniczych, oraz opowiedzieć historię, tej wyjątkowej szkoły, niestety, okazało się, że wiele dokumentów przepadło, zdjęć z lat świetności praktycznie brak, a to co zostało, niestety nie jest opisane, do tego pościągałem z sieci mnóstwo zdjęć, na których często, jako wyjątkowe tło do zdjęć towarzyskich, są samoloty, które kiedyś, w dawnych latach zdobiły tą placówkę, niestety nie potrafię wszystkich zidentyfikować, mam nadzieję, że mi w tym pomożecie, a może ktoś, kto to czyta, kończył LZN i w swoich archiwach ma jakieś jeszcze ciekawe pamiątki, lub wspomnienia, którymi chciałby się podzielić... Publikuje kilka zdjęć, na których znajdują się samoloty, których już dawno nie ma... może ktoś zna losy tych maszyn... http://s286.photobucket.com/user/skura82/slideshow/LZN Udało mi się zidentyfikować następujące maszyny -Ił-2m3 -Ił-10 -Jak-23 -Jak-17W -MIG-15bis/Lim-2 (dwie sztuki, w tym jeden, niestety w opłakanym stanie stoi do dzisiaj) -Po-2/CSS-13 -Mi-1 Wielka niewiadomą dla mnie jest Jak-3 lub Jak-9 lub Jak-9W lub jeszcze coś innego... Oraz to zdjęcie uczniów w kabinie, nie pasuje mi do żadnego samolotu o jakim mi wiadomo, że stał kiedykolwiek w LZN może ktoś potrafi odpowiedzieć mi co to za maszyna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 21 Kwietnia 2014 Share Napisano 21 Kwietnia 2014 To UIŁ-2 czyli szkolna wersja IŁ-2 , jest razem z IŁ-10 na zdjeciu nr 24 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skura82 Napisano 21 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 21 Kwietnia 2014 Ogromne dzięki ;) Czyli w LZN nie było Ił-2m3 jak podejrzewałem, tylko wersja szkolna UIł-2... a wiadomo coś więcej, ile w Polsce po wojnie było takich Ił-ów i z jakiej jednostki mógł trafić do Wrocławia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 22 Kwietnia 2014 Share Napisano 22 Kwietnia 2014 Zbliżenie kabiny przedstawia Avię CB-33, czyli szkolną, licencyjną wersję Iła-10. Dokładnie tak ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi