bordawski Napisano 19 Maja 2014 Share Napisano 19 Maja 2014 Ponieważ ostatnio wpadłem na pomysł wykonania makiety na której chcę umieścić wrak samolotu a ponieważ pewne partie chcę "obedrzeć z blachy" potrzebuję zrobić szkielet kadłuba i skrzydeł i tu zrodził się pomysł wykorzystania wręg z kartonowego modelu. A moje pytanie brzmi czy wręgi w kartonówkach odwzorowują rzeczywisty szkielet samolotu? czy są jedynie szkieletem zaprojektowanym przez twórcę modelu? Drugie pytanie czy ktoś wie jak można inaczej wykonać taki szkielet na partiach które chciałby wyeksponować jako odarte? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 19 Maja 2014 Share Napisano 19 Maja 2014 Wręgi z kartonówek, raczej niewiele mają wspólnego z wręgami oryginału, bo ich cel jest całkiem inny. Mają wzmocnić konstrukcję. Nie napisałeś o jaki samolot chodzi, ale jest wiele planów, gdzie autorzy podali kształt wręg. Nastaw się na syzyfową robotę. Bo jeśli podłużnice w oryginale mają 20 x 20 mm to w 1:72 będzie to 0,3 x 0,3 mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bordawski Napisano 20 Maja 2014 Autor Share Napisano 20 Maja 2014 skala 1:32 więc trochę łatwiej, samolot fieseler albo bf 109. Nie zależy mi na całym samolocie to ma być fragment. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 20 Maja 2014 Share Napisano 20 Maja 2014 http://forum.largescalemodeller.com/topic/2301-132-desktop-bf-109f/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi