Skocz do zawartości

PZL.37.A 1/48 Mirage Hobby

Adrianowro

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Więc najpierw oficjalnie.

Model otrzymałem od Mirage w ramach akcji recenzji i oceny ich modeli, a że Łoś to fajne zwierze jest to wybrałem między innymi go.

Modelik różni się zdecydowanie jakościowo od ostatnich modeli jakie miałem w reku tej firmy, z jednej strony na plus z drugiej nie

zrozumiałe błędy ale o tym później......

Przejrzałem chyba wszystkie warsztaty na forach (brakuje mi tylko pracy niejakiego Macka Żywczyka) i wiem że sporo roboty przedemną

Ale po ostatnim Bytomiu zazdrość mnie okrutna wzieła, na te wasze wypasione modele w porównaniu do moich puszkowo-butelkowych improwizacji, że muszę coś na przyszły rok ładnego zmajstrować ( i nie, dzieci mam już dwoje)

W oczekiwaniu na akcesoria z Smodel wyszarpałem kadłub żeby obejrzeć i popasować.

1_zps5605e38b.jpg

Jak widać przydały by się nity ( zaproponowane hgw)

4_zps0d579995.jpg

Ożebrowanie na wzór jednego z warsztatów do zrobienia na nowo.

3_zps4fcb6e66.jpg

I się robi, choć nie będę w miejscach niewidocznych....

5_zpsc1684b63.jpglca

Nie wiem jak ugryźć przeróbkę gniazda górnego strzelca na prawidłowy.....

2_zps7c31ae9d.jpg

• 3 weeks later...

Przy takich zamiarach detalowych, rzeczywiście dobrze byłoby wykonać skorupę staranniej. Sugeruję od linijki i taśmy rozrysować położenie wręg i podłużnic, przy klejeniu masz już linię. Co do kolejności najpierw przyklejam wręgi, potem podłużnice - ale zaczynam od centralnej, korygując na bieżąco "prostoliniowość" podłużnicy. Zdarzają się wyjątki w zakresie kolejności jesli np niektóre z podłużnic są szersze i masywniejsze od zwykłych. Każdy fragmencik podłużnicy jest na bieżąco docinany do miejsca przeznaczenia - klejenie na Extra Thin oraz w niektórych przypadkach na lakier bezbarwny.

Jak mi wyszło możesz zobaczyć na warsztacie Su-20.

A Twoje zmagania śledzę, bo Łoś zawsze wart uwagi