WujekSzymon. Napisano 29 Maja 2014 Share Napisano 29 Maja 2014 Witam wszystkich Długo zastanawiałem się czy zakładać ten temat, ale ostatecznie założyłem. Model jaki będę sklejał to Italeri 3824 Mercedes Benz Actros 1854 LS V8. Model zapewne wszystkim znany, warsztat rozpoczynam jutro. Jako że to mój 1 model nie będzie malowany, zostanie oryginalny niebieski. No i to chyba byłoby na tyle Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JSM Napisano 30 Maja 2014 Share Napisano 30 Maja 2014 Witaj ;) Trochę dziwne założenie, że jak pierwszy model to bez malowania. Pokrycie karoserii kolorem wcale nie jest aż takie trudne a model o wiele lepiej się prezentuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hemi303 Napisano 30 Maja 2014 Share Napisano 30 Maja 2014 Popieram kolegę JSM. Koszt niewielki, a efekt końcowy robi robotę. Przemyśl sprawę, bo na początek wystarczy, że tryśniesz go sprayem i bedzie ok. Życzę powodzenia w budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fpatryk99 Napisano 30 Maja 2014 Share Napisano 30 Maja 2014 Mogę się na ten temat wypowiedzieć bo też jestem początkującym i na początku też tak myślałem aaaa 1-szy model to złożę bez malowania. Ale teraz robię 3-ci i pomalowałem wszystko i jest o niebo lepiej. Więc radzę Ci dołożyć te min. 30 dyszki na spraye, farbki i zrobić go porządnie bo ja teraz żałuję, że nie pomalowałem pierwszego modelu. Teraz myślę o sprzedaży bo dziwnie wygląda. PS. Nie spiesz się dobra rada lepiej poczekać iż zrobić szybka a byle jak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekSzymon. Napisano 30 Maja 2014 Autor Share Napisano 30 Maja 2014 Wielkie dzięki wszystkim za rady, na razie prysnąłem tylko ramę, nad kabiną się zastanowię bo bardzo podoba mi się kolor tego plastiku ;) Dziś zacząłem budowę, jak na razie skleiłem ramę i silnik a także pomalowałem ramę i skrzynię biegów i częściowo silnik ( na zdj. rama jeszcze przed malowaniem ) Jutro dalsza część malowania. Jak dotąd jestem zadowolony,tylko raz wypłynął mi klej, myślałem że będzie gorzej Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thombike Napisano 1 Czerwca 2014 Share Napisano 1 Czerwca 2014 Wujku Szymonie zapomniałeś dopisac w pierwszym poscie, że twoją inspiracją jest w 100% Wujek Bohun Na razie nieźli i bardzo czysta, fajna robota. Do tego zdjęcia pierwsza klasa. Tak trzymaj. Pomyśl nad pomalowaniem reszty silnika bo ilość detali jakie wyciagnie dodatkowy kolor az sie o to prosi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekSzymon. Napisano 16 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 16 Czerwca 2014 Thombike może nie w 100% ale gdzieś w ok 75% , a zdjęcia pewnie dlatego takie dobre, bo moim drugim hobby jest fotografia Od ostatniej aktualizacji prace ruszyły dosyć mocno do przodu Mianowicie silnik pomalowany, przednia oś złożona ( Wszyscy pisali że to bardzo trudne a tak naprawdę łatwizna ) a tylna oś spasowana na sucho. Niestety na zdjęciach widać moje słabe malowanie wiec jest parę rzeczy do poprawki Planuje rozprowadzić po ramie parę kabelków ale nie wiem czy nie mam zbyt ambitnych planów. No to teraz zdjęcia: Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JSM Napisano 30 Czerwca 2014 Share Napisano 30 Czerwca 2014 Rama wygląda całkiem dobrze. Tak jak wspomniałeś - wypadałoby poprawić malowanie srebrnych elementów. Na przyszłość pamiętaj o dokładnym usuwaniu szwów, widać takie np na turbinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekSzymon. Napisano 16 Maja 2018 Autor Share Napisano 16 Maja 2018 Witajcie po krótkiej przerwie Po 4 latach przerwy wreszcie jest czas żeby dokończyć to co zacząłem W związku z tym potrzebuje farbek do pomalowania modelu, jak na razie jedyna którą mam to Tamiya X-11 akrylowa. I teraz pytanie, jakie farby oraz jakiej firmy najbardziej nadają do się pod pędzel. Z tego co wyczytałem na forum akryle są prostsze w użyciu (rozcieńczanie) jak i w czyszczeniu (wystarczy woda), czy może pod pędzel lepsze będą emalie. Mam pytanie również co do kleju, dotychczas kleiłem tym z wamodu, czy do wklejenia szyb także się nada ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adi_td1 Napisano 26 Sierpnia 2018 Share Napisano 26 Sierpnia 2018 Akryle mają tą przewagę, że nie śmierdzą tak jak rozpuszczalnikowe i generalnie wystarczy woda do rozcieńczani, mycia, pod pędzel to już zależy od twoich umiejętności, decyduje technika nie rodzaj farby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi