Lucider Napisano 10 Sierpnia 2014 Share Napisano 10 Sierpnia 2014 Witam, ostatnio nie za bardzo miałem czasu na modele ale chcę stracony czas nadrobić, dostałem model do składania, mianowicie czołg M60 A1 firmy academy hobby model kits i potrzebuję kilka rad przed przystąpieniem do malowania. 1.Jest to mój pierwszy model, jaki podkład zastosować aby się fajnie malowało? I czy w ogóle da on jakiś efekt przy pracy takiego żółtodzioba jak ja? Czy TAMIYA Surface Primer - podkład w sprayu 180ml nie rozjaśnia za bardzo farb przy malowaniu pędzlem/sprayem i na ile modeli w skalu 1/48 wystarczy taki podkład? Miał ktoś z nim jakieś doświadczenia? Kosztuje ok. 30-40 zł, wart jest swojej ceny czy jest coś lepszego 2.Kamuflaż jest trójbarwny, jakie farby polecacie,Italeri czy Tamiya? 3.Myślałem żeby cały model pomalować kolorem którego jest najwięcej i potem farbami w sprayu domalować łatki na kamuflażu, jednak nie mogę znaleźć pasujących kolorem farb w sprayu, ktoś może polecić jakieś fajne farbki? Jak już pisałem jest to mój pierwszy model i o aerografach na razie nie myślę, najbardziej zależy mi na spreyach. 4.Czym zabezpieczać modele po pomalowaniu oraz czym zabezpieczać kalkomanie? Model ten można złożyć bez użycia kleju, większe części malować jeszcze przed połączeniem czy po? Chyba przed, bo model jest nie klejony i w razie czego i tak nic nie zeszlifuję, prawda? Co do modeli klejonych, to najpierw wszystkie większe części skleić do kupy i potem się bawić w malowanie? Dziękuję za wszystkie odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dżejrosz Napisano 10 Sierpnia 2014 Share Napisano 10 Sierpnia 2014 Witam, ostatnio nie za bardzo miałem czasu na modele ale chcę stracony czas nadrobić, dostałem model do składania, mianowicie czołg M60 A1 firmy academy hobby model kits i potrzebuję kilka rad przed przystąpieniem do malowania.1.Jest to mój pierwszy model, jaki podkład zastosować aby się fajnie malowało? I czy w ogóle da on jakiś efekt przy pracy takiego żółtodzioba jak ja? Czy TAMIYA Surface Primer - podkład w sprayu 180ml nie rozjaśnia za bardzo farb przy malowaniu pędzlem/sprayem i na ile modeli w skalu 1/48 wystarczy taki podkład? Miał ktoś z nim jakieś doświadczenia? Kosztuje ok. 30-40 zł, wart jest swojej ceny czy jest coś lepszego 2.Kamuflaż jest trójbarwny, jakie farby polecacie,Italeri czy Tamiya? 3.Myślałem żeby cały model pomalować kolorem którego jest najwięcej i potem farbami w sprayu domalować łatki na kamuflażu, jednak nie mogę znaleźć pasujących kolorem farb w sprayu, ktoś może polecić jakieś fajne farbki? Jak już pisałem jest to mój pierwszy model i o aerografach na razie nie myślę, najbardziej zależy mi na spreyach. 4.Czym zabezpieczać modele po pomalowaniu oraz czym zabezpieczać kalkomanie? Model ten można złożyć bez użycia kleju, większe części malować jeszcze przed połączeniem czy po? Chyba przed, bo model jest nie klejony i w razie czego i tak nic nie zeszlifuję, prawda? Co do modeli klejonych, to najpierw wszystkie większe części skleić do kupy i potem się bawić w malowanie? Dziękuję za wszystkie odpowiedzi Witam! 1. Ja polecam Ci podkład Mr. Surfacer 1000 od Gunze , podkład pozwala na lepszą przyczepność później nakładanych farb . 2. Na początek polecam najtańsze , moim zdaniem , farbki firmy pactra . 3. To jest dobry pomysł ,a kolory na sam początek możesz dobierać na oko , a zgodność z realiami zostaw na później . 4. Zabezpiecza się je lakierami zazwyczaj błyszczącymi , które są odpowiednie pod kalkomanie i washa , np ; Sidolux - płyn do mycia podłóg. 5. Ja swoje modele dziele podczas malowania na kadłub , gąsienice i wieżę , oczywiście mniejsze detale doklejam wcześniej do modelu . Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucider Napisano 10 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 10 Sierpnia 2014 Po pomalowaniu model zabezpieczyć sidoluksem i po nałożeniu kalek jeszcze raz? Jeśli zamiast sidoluxu użyję jakiegoś lakueru bezbarwnego efekt będzie lepszy/trwalszy czy będzie to samo? I jak nakładać sidolux, pędzlem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dżejrosz Napisano 10 Sierpnia 2014 Share Napisano 10 Sierpnia 2014 Po pomalowaniu model zabezpieczyć sidoluksem i po nałożeniu kalek jeszcze raz? Jeśli zamiast sidoluxu użyję jakiegoś lakueru bezbarwnego efekt będzie lepszy/trwalszy czy będzie to samo? I jak nakładać sidolux, pędzlem? Tak , po pomalowaniu i po kalkach , jak użyjesz np. lakieru valejjo , to może być mętny nalot ,ale zasada działania ta sama , jak prawie każdy lakier akrylowy , który rozcieńczasz wodą to jak najbardziej możesz , tylko uważaj na ślady po pędzlu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiwis Napisano 10 Sierpnia 2014 Share Napisano 10 Sierpnia 2014 Moim zdaniem wybór farb w sprayu jako podstawowego sposobu malowania modeli to zły wybór - są drogie, mało wydajne, wbrew pozorom malowanie nimi wcale nie jest proste, a malowanie drobnych elementów czy skomplikowanego kamuflażu niemożliwe. Są może niezłym uzupełnieniem warsztatu lub sprawdzają się przy podkładach ale nie jako podstawowa technika malarska. Lepiej kup tańsze farby do malowania pędzlem i ucz się tak malować, a jak Ci się spodoba to kiedyś kupisz aerograf i będzie jeszcze lepiej Za cenę trzech sprayów Tamiyi (ok. 8o zł) masz 16 słoiczków Pactry (po ok. 5 zł. sztuka) lub 8 farb Vallejo (po ok. 10 zł.) co w zupełności wystarczy do pomalowania tego jak i wielu następnych modeli w tej skali. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucider Napisano 10 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 10 Sierpnia 2014 A czy przy malowaniu pędzlem mogę jakoś upodobnić efekt do tego: http://www.super-hobby.com/zdjecia/4/6/3/317_1440.jpg ? Bez farb w sprayu lub aerografu chyba się nie da czegoś takiego zrobić, chodzi mi oczywiście o miejsca w których jeden odcień farby przechodzi w drugi. to mój pierwszy model i o zakupie aerografu na razie nie myślę, zobaczę jak mi się spodoba składanie modeli :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiwis Napisano 11 Sierpnia 2014 Share Napisano 11 Sierpnia 2014 Malując pędzlem można uzyskać "w miarę" płynne przejścia kolorów ale jest to dość skomplikowane i trzeba posiadać duże doświadczenie i zdolności (ja nie potrafię ). Wątpię jednak byś uzyskał taki efekt, w tej skali malując sprayami - spróbuj gdzieś na jakimiś kawałku plastiku tanimi sprayami za parę złotych uzyskać płynne przejście takich plam. Jak wcześniej pisałem - jeśli nie jesteś pewien czy to hobby Cię wciągnie polecam kupić farbki pod pędzel (Pactra, Vallejo itp.) kilka pędzli i zrobić model w jednobarwnym malowaniu albo z "ostrokrawędziowym" kamuflażem. M60 miała wielu użytkowników, coś powinieneś znaleźć. Ale zrobisz tak jak sam zdecydujesz. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi