MrFancyPL Napisano 10 Sierpnia 2014 Share Napisano 10 Sierpnia 2014 Od oglądania modeli na forum nasunęło mi się dwa pytania : skąd wykombinować rożne dodatkowe elementy do pojazdów np. figurantów oraz radary, wózki, tasiemki "Remove before flight" itp. i drugie : jak w ładny i czysty sposób pomalować panel lines (ang. linie panelowe) . Ktoś mógłby odpowiedzieć ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
The Stig Napisano 10 Sierpnia 2014 Share Napisano 10 Sierpnia 2014 - Dodatkowe elementy można kupić w sklepach modelarskich lub wykonać samemu od podstaw. - Panel Lines: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrFancyPL Napisano 10 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 10 Sierpnia 2014 Dzięki ci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrFancyPL Napisano 10 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 10 Sierpnia 2014 A te panel lines można zrobić tylko na modelu pomalowanym emaliami czy na akrylowym też się da ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 10 Sierpnia 2014 Share Napisano 10 Sierpnia 2014 Na każdym się da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrFancyPL Napisano 10 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 10 Sierpnia 2014 Ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elextronoid Napisano 11 Sierpnia 2014 Share Napisano 11 Sierpnia 2014 Do gadżetów polecam stronę marola.com masz tam wiele ciekawych dodatków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrFancyPL Napisano 11 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 11 Sierpnia 2014 Dzięki Zajrzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 11 Sierpnia 2014 Share Napisano 11 Sierpnia 2014 Może koledze warto nieco jaśniej to wyjaśnić: te tzw. gadżety, to wszelkiej maści tzw. dodatki do modeli. Mogą to być dodatki typu waloryzacyjnego (żywiczne, blaszki foto trawione), jak też dodatki zamieniające nieprawidłowe elementy modeli, np. wloty powietrza w samolocie ale nie tylko. Tych dodatków na rynku są tysiące: w samym lotnictwie jest mnóstwo żywicznych wnęk podwozia, dysz silników, całych kabin, hamulców aerodynamicznych, gotowych światełek, rurek Pitota, kół, , owiewek, do tego mnóstwo wszelkiej maści uzbrojenia itp. itd., itp... Jest w czym wybierać. Blaszki to elementy wzbogacające (ale czasami i zastępujące w całości) elementy modeli. Praktycznie każdy sklep posiada w swojej ofercie mnóstwo takich dodatków. Gdybyś określił precyzyjnie co Cię interesuje, na pewno można by Ci wskazać konkretne dodatki do konkretnych modeli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrFancyPL Napisano 11 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 11 Sierpnia 2014 Chodziło mi o to gdzie mógłbym znaleźć właśnie takie akcesoria do modeli ponieważ na allegro ich nie ma (kupuję tam ponieważ jest najłatwiej jednak oferta nie jest zadowalająca) a ja nie znałem dobrych sklepów więc się was zapytałem Jeszcze chciałbym się dowiedzieć co to są te blaszki fototrawiane ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
The Stig Napisano 11 Sierpnia 2014 Share Napisano 11 Sierpnia 2014 Może kolega by przestał żyć allegro i trochę głębiej w internet zanurkował? Profesjonalne i poważne sklepy modelarskie mają bogate oferty,na allegro to nic nie ma ciekawego. Co do blaszek fototrawionych: http://pl.wikipedia.org/wiki/Elementy_fototrawione Proponuje poczytać wątki na forum z warsztatów i łykać informacje z google na ten temat a się dowiesz. Sklepy masz na stronie startowej forum,a resztę w dziale handlowo-usługowym.Poszukaj sobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 11 Sierpnia 2014 Share Napisano 11 Sierpnia 2014 Blaszki foto-trawione to po prostu blaszki, o różnych kształtach, czasami ze specjalnymi nadrukami imitującymi pewne cechy modelu, które przykleja się do elementów modelu lub też zastępuje nimi jakieś części modelu, aby sam model wyglądał lepiej, bardziej szczegółowo. Przykładowo: w modelach samolotów można wzbogacić fotele pilotów np. pasami wykonanymi w postaci blaszki, albo tablicami przyrządów. Tych zastosowań jest multum. Najlepsze polskie sklepy, gdzie takie rzecz dostaniesz, to poza wymienionym wcześniej: www.mojehobby.pl www.exito.sklep.pl www.plastmodel.pl www.jadarhobby.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrFancyPL Napisano 11 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 11 Sierpnia 2014 Dziękuję A wie ktoś jak przykleić owiewki bo ja mam problem i mi się wtapiają palce w owiewkę :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 11 Sierpnia 2014 Share Napisano 11 Sierpnia 2014 Delikatnie. Jak to wtapiają? Zalewasz je klejem, czy co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrFancyPL Napisano 11 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 11 Sierpnia 2014 Np. Ostatnio sklejałem model mistercrafta i był niespasowany i kiedy przykładałem owiewkę do modelu to ona się zsuwała to je mocniej przycisnąłem no i klops :/ następnym razem kupię model lepszej firmy np.revell albo italeri bo jedyna rzecz satysfakcjonująca w mistercrafcie to cena trzykronie tańsza niż w przypadku revella która niestety mnie zmyliła :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrFancyPL Napisano 11 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 11 Sierpnia 2014 Re: Może kolega by przestał żyć allegro Ja mam 13 lat i na razie elementy kupuje mi tata ale poproszę go żeby mi kupował w sklepach Ps. Nie hejtujcie mnie za wiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 11 Sierpnia 2014 Share Napisano 11 Sierpnia 2014 Najlepiej zrób tak: określ model czego Cię interesuje, ile na niego chcesz wydać, na pewno Ci tu doradzą co najlepiej kupić. A jak kupisz, załóż warsztat i wtedy krok po kroku doradzą Ci tutaj co i jak robić. Najlepsza metoda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrFancyPL Napisano 11 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 11 Sierpnia 2014 Ja właśnie mam warsztat mini ale warsztat. W nim mam aerograf, farbki pactry, kleje, płyny do kalkomanii szpachlówkę i narzędzia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrFancyPL Napisano 11 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 11 Sierpnia 2014 I wciąż się uczę nowych technik modelarskich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 11 Sierpnia 2014 Share Napisano 11 Sierpnia 2014 Warsztat - tutaj, czyli wątek gdzie opisuje co robisz, pokazujesz na zdjęciach co zrobiłeś, a ludzie Ci radzą, tudzież hejtują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrFancyPL Napisano 11 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 11 Sierpnia 2014 A spoko Bo myślałem że macie mnie za kompletnego początkującego Śmiesznie to wyszło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrFancyPL Napisano 14 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 14 Sierpnia 2014 Co uważącie o tym modelu ??? http://exito.sklep.pl/pl/p/ITALERI-1331-172-F-35A-Lighting-ll/17854 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi