Skocz do zawartości

Gadżety w modelach

MrFancyPL

Rekomendowane odpowiedzi

Od oglądania modeli na forum nasunęło mi się dwa pytania : skąd wykombinować rożne dodatkowe elementy do pojazdów np. figurantów oraz radary, wózki, tasiemki "Remove before flight" itp. i drugie : jak w ładny i czysty sposób pomalować panel lines (ang. linie panelowe) .

Ktoś mógłby odpowiedzieć ????

Może koledze warto nieco jaśniej to wyjaśnić: te tzw. gadżety, to wszelkiej maści tzw. dodatki do modeli.

Mogą to być dodatki typu waloryzacyjnego (żywiczne, blaszki foto trawione), jak też dodatki zamieniające nieprawidłowe elementy modeli, np. wloty powietrza w samolocie ale nie tylko.

Tych dodatków na rynku są tysiące: w samym lotnictwie jest mnóstwo żywicznych wnęk podwozia, dysz silników, całych kabin, hamulców aerodynamicznych, gotowych światełek, rurek Pitota, kół, , owiewek, do tego mnóstwo wszelkiej maści uzbrojenia itp. itd., itp... Jest w czym wybierać.

Blaszki to elementy wzbogacające (ale czasami i zastępujące w całości) elementy modeli.

Praktycznie każdy sklep posiada w swojej ofercie mnóstwo takich dodatków.

Gdybyś określił precyzyjnie co Cię interesuje, na pewno można by Ci wskazać konkretne dodatki do konkretnych modeli.

Chodziło mi o to gdzie mógłbym znaleźć właśnie takie akcesoria do modeli ponieważ na allegro ich nie ma (kupuję tam ponieważ jest najłatwiej jednak oferta nie jest zadowalająca) a ja nie znałem dobrych sklepów więc się was zapytałem Jeszcze chciałbym się dowiedzieć co to są te blaszki fototrawiane ?

Może kolega by przestał żyć allegro i trochę głębiej w internet zanurkował?

Profesjonalne i poważne sklepy modelarskie mają bogate oferty,na allegro to nic nie ma ciekawego.

Co do blaszek fototrawionych: http://pl.wikipedia.org/wiki/Elementy_fototrawione

Proponuje poczytać wątki na forum z warsztatów i łykać informacje z google na ten temat a się dowiesz.

Sklepy masz na stronie startowej forum,a resztę w dziale handlowo-usługowym.Poszukaj sobie.

Blaszki foto-trawione to po prostu blaszki, o różnych kształtach, czasami ze specjalnymi nadrukami imitującymi pewne cechy modelu, które przykleja się do elementów modelu lub też zastępuje nimi jakieś części modelu, aby sam model wyglądał lepiej, bardziej szczegółowo.

Przykładowo: w modelach samolotów można wzbogacić fotele pilotów np. pasami wykonanymi w postaci blaszki, albo tablicami przyrządów. Tych zastosowań jest multum.

Najlepsze polskie sklepy, gdzie takie rzecz dostaniesz, to poza wymienionym wcześniej:

www.mojehobby.pl

www.exito.sklep.pl

www.plastmodel.pl

www.jadarhobby.pl

Np. Ostatnio sklejałem model mistercrafta i był niespasowany i kiedy przykładałem owiewkę do modelu to ona się zsuwała to je mocniej przycisnąłem no i klops :/ następnym razem kupię model lepszej firmy np.revell albo italeri bo jedyna rzecz satysfakcjonująca w mistercrafcie to cena trzykronie tańsza niż w przypadku revella która niestety mnie zmyliła :(

Najlepiej zrób tak: określ model czego Cię interesuje, ile na niego chcesz wydać, na pewno Ci tu doradzą co najlepiej kupić.

A jak kupisz, załóż warsztat i wtedy krok po kroku doradzą Ci tutaj co i jak robić.

Najlepsza metoda.