Skocz do zawartości

Malowanie T-34/76

SzymczaS

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,mam pytanie,czy farba Humbrol 155 będzie się nadawać na pomalowanie T-34/76? Dzisiaj takową kupiłem i nie wiem czy nie popełniłem błędu przy wyborze

Nie za bardzo , ponieważ jest to olive drab - kolor używany do amerykańskich pojazdów.

Polecam Ci pactrę - marine green albo russian green, farby akrylowe , jeżeli coś pobrudzisz to zmyjesz wodą.

Ale akrylowe chyba za szybko schną i potem jest problem,ponieważ farba się drobi (maluję pędzlem ),może lepiej Humbrol 114?

Nie schną bardzo szybko ok. 10 minut? Jest to zaleta , przy farbach emaliowych czas schnięcia to parę godzin . Akrylowe ,szczególnie pactra są idealne pod pędzel.

Farby przyjdą dopiero w środę,tak więc możliwe,że pomaluję czołg w środę,czwartek drugie malowanie,piątek mój pierwszy wash oraz rdzawe zacieki a w sobotę wrzucę fotki skończonego modelu I jeszcze jedno- zna ktoś najprostsze metody washu i ogólnie brudzenia i rdzawienia czołgu bez kupowania jakichś drogich dodatków? Bo u mnie cienko z forsą

Farby przyjdą dopiero w środę,tak więc możliwe,że pomaluję czołg w środę,czwartek drugie malowanie,piątek mój pierwszy wash oraz rdzawe zacieki a w sobotę wrzucę fotki skończonego modelu I jeszcze jedno- zna ktoś najprostsze metody washu i ogólnie brudzenia i rdzawienia czołgu bez kupowania jakichś drogich dodatków? Bo u mnie cienko z forsą

Na sam początek dobrze go złóż i pomaluj , a techniki zostaw na później .

Co do washa ;

Wash wykonujesz z farby olejnej (najlepiej ciemnego brązu) rozcieńczonej white spiritem , proporcji nei znam bo już robię "na oko".

Jasne,że go złożę,ale to chyba już czas,aby zacząć się uczyć nowych technik,wiele modeli już złożyłem,z resztą robię modele już od 5 lat Więc masz jakieś porady jak zrobić rdzę i wash? Chcę aby model fajniej wyglądał niż taki czysty jak z fabryki :c

Jasne,że go złożę,ale to chyba już czas,aby zacząć się uczyć nowych technik,wiele modeli już złożyłem,z resztą robię modele już od 5 lat Więc masz jakieś porady jak zrobić rdzę i wash? Chcę aby model fajniej wyglądał niż taki czysty jak z fabryki :c

A to zwracam honor , wash - jak pisałem wyżej , a rdzawe zacieki to po porostu nakładasz rdzawe plamki w miejscu , gdzie mają być zacieki i ścierasz np. płaskim pędzlem zwilżonym w rozcieńczalniku.