SzymczaS Napisano 11 Sierpnia 2014 Share Napisano 11 Sierpnia 2014 Witam,mam pytanie,czy farba Humbrol 155 będzie się nadawać na pomalowanie T-34/76? Dzisiaj takową kupiłem i nie wiem czy nie popełniłem błędu przy wyborze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dżejrosz Napisano 11 Sierpnia 2014 Share Napisano 11 Sierpnia 2014 Witam,mam pytanie,czy farba Humbrol 155 będzie się nadawać na pomalowanie T-34/76? Dzisiaj takową kupiłem i nie wiem czy nie popełniłem błędu przy wyborze Nie za bardzo , ponieważ jest to olive drab - kolor używany do amerykańskich pojazdów. Polecam Ci pactrę - marine green albo russian green, farby akrylowe , jeżeli coś pobrudzisz to zmyjesz wodą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SzymczaS Napisano 11 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 11 Sierpnia 2014 Ale akrylowe chyba za szybko schną i potem jest problem,ponieważ farba się drobi (maluję pędzlem ),może lepiej Humbrol 114? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dżejrosz Napisano 11 Sierpnia 2014 Share Napisano 11 Sierpnia 2014 Ale akrylowe chyba za szybko schną i potem jest problem,ponieważ farba się drobi (maluję pędzlem ),może lepiej Humbrol 114? Nie schną bardzo szybko ok. 10 minut? Jest to zaleta , przy farbach emaliowych czas schnięcia to parę godzin . Akrylowe ,szczególnie pactra są idealne pod pędzel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SzymczaS Napisano 11 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 11 Sierpnia 2014 Czyli Pactra A112 tak? I jeszcze jedno pytanie-jaki kolor gąsienic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dżejrosz Napisano 11 Sierpnia 2014 Share Napisano 11 Sierpnia 2014 Czyli Pactra A112 tak? I jeszcze jedno pytanie-jaki kolor gąsienic? Tak , gąsienice na czarno ,a potem możesz przetrzeć jakimś metalizerem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SzymczaS Napisano 11 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 11 Sierpnia 2014 Ok,wielkie dzięki za Twoją pomoc,wrzucę fotki Teciaka jak go skończę,pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dżejrosz Napisano 11 Sierpnia 2014 Share Napisano 11 Sierpnia 2014 Ok,wielkie dzięki za Twoją pomoc,wrzucę fotki Teciaka jak go skończę,pozdrawiam Czekamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SzymczaS Napisano 11 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 11 Sierpnia 2014 Farby przyjdą dopiero w środę,tak więc możliwe,że pomaluję czołg w środę,czwartek drugie malowanie,piątek mój pierwszy wash oraz rdzawe zacieki a w sobotę wrzucę fotki skończonego modelu I jeszcze jedno- zna ktoś najprostsze metody washu i ogólnie brudzenia i rdzawienia czołgu bez kupowania jakichś drogich dodatków? Bo u mnie cienko z forsą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dżejrosz Napisano 11 Sierpnia 2014 Share Napisano 11 Sierpnia 2014 Farby przyjdą dopiero w środę,tak więc możliwe,że pomaluję czołg w środę,czwartek drugie malowanie,piątek mój pierwszy wash oraz rdzawe zacieki a w sobotę wrzucę fotki skończonego modelu I jeszcze jedno- zna ktoś najprostsze metody washu i ogólnie brudzenia i rdzawienia czołgu bez kupowania jakichś drogich dodatków? Bo u mnie cienko z forsą Na sam początek dobrze go złóż i pomaluj , a techniki zostaw na później . Co do washa ; Wash wykonujesz z farby olejnej (najlepiej ciemnego brązu) rozcieńczonej white spiritem , proporcji nei znam bo już robię "na oko". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SzymczaS Napisano 11 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 11 Sierpnia 2014 Jasne,że go złożę,ale to chyba już czas,aby zacząć się uczyć nowych technik,wiele modeli już złożyłem,z resztą robię modele już od 5 lat Więc masz jakieś porady jak zrobić rdzę i wash? Chcę aby model fajniej wyglądał niż taki czysty jak z fabryki :c Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dżejrosz Napisano 11 Sierpnia 2014 Share Napisano 11 Sierpnia 2014 Jasne,że go złożę,ale to chyba już czas,aby zacząć się uczyć nowych technik,wiele modeli już złożyłem,z resztą robię modele już od 5 lat Więc masz jakieś porady jak zrobić rdzę i wash? Chcę aby model fajniej wyglądał niż taki czysty jak z fabryki :c A to zwracam honor , wash - jak pisałem wyżej , a rdzawe zacieki to po porostu nakładasz rdzawe plamki w miejscu , gdzie mają być zacieki i ścierasz np. płaskim pędzlem zwilżonym w rozcieńczalniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SzymczaS Napisano 16 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 16 Sierpnia 2014 Niestety,ale jestem chory i robota z czołgiem nie ruszyła się,grypa żołądkowa :c Jak będę zdrowy,od razu zabieram się do roboty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi