Michał96 Napisano 1 Września 2014 Napisano 1 Września 2014 Witam ! Otóż ostatnio znalazłem bardzo ciekawe zdjęcie w internecie przedstawiające rosyjskiego żołnierza grającego na znalezionym w czeczeńskim lesie pianinie. Zdjęcie zostało wykonane podczas pierwszej wojny czeczeńskiej w roku 1994-prawdopodobnie. Fotografia zainspirowała mnie do stworzenia takiej właśnie mini dioramy. Niestety nigdzie nie mogłem znaleźć podobnej-chociaż w 50 % figurki, więc zmuszony byłem wykonać ją samemu z masy utwardzalnej miliput. Jest to moja pierwsza próba rzeźbienia takiej figurki, myślę, że nie jest najgorzej, oczywiście moja figurka ma wiele wad, których jestem świadom, ale kiedyś trzeba w końcu zacząć i spróbować, mam nadzieję, że z kolejnymi będzie lepiej i lepiej. Chciałbym jeszcze dodać co było moim celem, tworząc tą dioramę. Otóż nie zależało mi na dokładnym odtworzeniu sceny z fotografii, chciałem przedstawić coś podobnego, na ten właśnie wzór, chciałem przedstawić odrobinę tajemniczości i magii w tej oto scenie, stąd odbiegłem od zdjęcia na którym się wzorowałem i dodałem kilka własnych dodatków takich jak liście, które przykrył szmat czasu oraz brudna wojna, resztki stopniałego śniegu, gałęzie i mech. Sceneria została zmieniona przeze mnie w dużej mierze, tak jak chociażby figurka, która zdecydowanie odbiega od oryginału, nie zgadza się np. rodzaj broni na plecach oraz ustawienie figurki. Nie chciałem bowiem stworzyć czegoś identycznego, a i po części nie byłem w stanie . Chciałem przedstawić jakąś formę smutku, chwilę zadumy i tajemniczości . Po tych kilku słowach wstępu prezentuję wam zdjęcia. I kilka zdjęć z postępu prac Pozdrawiam Cytuj
Zekar Napisano 1 Września 2014 Napisano 1 Września 2014 Bardzo ciekawa scenka, podoba mi się. No i szacun za ulepienie figuranta, jak na pierwszy raz jest super, a wiem, że to niełatwa sztuka. Cytuj
pedzelek Napisano 2 Września 2014 Napisano 2 Września 2014 Świetna! Gdyby podstawka była drewniana i pomalowana w kolorze fortepianu było by jeszcze lepiej. A Przy fotografii brakuje opisu z blaszki zrobionej w zakładzie grawerskim typu "Chechen war 1994" lub bardziej po polsku. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi