mikemc Napisano 29 Września 2014 Share Napisano 29 Września 2014 Witam Wie ktoś jak przerobić koła na szprychowe w modelach skali 1/25 i 1/16. Chcę się zabrać za ten model: i widzę go w tej wersji: Jeszcze MGTC 1948 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 30 Września 2014 Share Napisano 30 Września 2014 Ja sobie radzę za pomocą takiego patentu: Zależnie od żądanego splotu i rozmiaru felgi przyrząd może mieć różny rozstaw gwoździków Szprychy robię z żyłki lub drucika. Jeżeli żyłka, to trzeba ją koniecznie zmatowić (papier ścierny), żeby można było potem malować. Moje nieudolne próby dały mniej więcej taki efekt (Austin 100six): Mam nadzieję, że to Ci się na coś przyda...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikemc Napisano 30 Września 2014 Autor Share Napisano 30 Września 2014 Witam Dzięki za zainteresowanie. Jeszcze kilka pytań Rozumiem że żyłkę przewlekasz w ten sposób. Nawiercasz otwory w feldze pod szprychy by żyłkę przewlec prze nie? Jakiej grubości żyłki używasz do 1/25 (0.3mm)? Ze zdjęć widzę że nie rozcinasz "oryginalnych" felg, ale robisz je samemu. Nie masz problemów z dopasowaniem opony później? Pzdr Mike Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 30 Września 2014 Share Napisano 30 Września 2014 Sposób "nawijania" zależy od fantazji nawijacza Żyłka 1:25 to raczej 0.2 mm. Wtedy odpowiada to 5 mm w 1:1. Zwróć uwagę, żeby żyłka miała się o co oprzeć na środku koła. Ja dawałem dwie rurki: mosiężna do środka i PS na wierzch (krótsza). Nie wierciłem otworów w feldze. Ale nie widzę problemu żeby to zrobić. Nie naciągaj żyłki zbyt mocno, bo po zdjęciu z przyrządu dostaniesz "ósemkę". Najlepszy efekt uzyska się nawijając w kilku warstwach, a nie tylko przód i tył. Ale to już kwestia gustu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi