Skocz do zawartości

Zakupy u chinczyków

lookas87

Rekomendowane odpowiedzi

Co do cen, to bywa różnie, bo choć towary znacznie tańsze, to jednak cena transportu ma duże znaczenie.

Prawdą jest, że wybór towaru najczęściej większy niż u nas.

Ja kupuję z reguły w HobbeEasy.com i LuckyModel.com, choć także u Japończyków, ale pytanie dotyczy Chińczyków.

Jeśli chodzi o koszty wychodzi trochę taniej jeśli chodzi o modele (ale to dlatego że nigdy nie dostałem wezwania aby zapłacić VAT, bo gdybym dostał to by wyszło raczej drożej, albo tyle samo co u nas).

Czas dostawy jest różny, bywało i kilka dni tylko, bywało i kilka tygodni.

Poza tym to takie same zakupy internetowe jak w każdym innym sklepie.

ale to dlatego że nigdy nie dostałem wezwania aby zapłacić VAT...

Ale to zamawiasz więcej niż jeden model?

Gdzieś mi wpadł w oczy tekst że jak dużo modeli w paczce to się czepiają celnicy że na handel ciągniesz.

lookas87 w HobbyEasy.com akceptują nawet płatność w złotówkach.A na stronie plastikowej floty masz poradnik jak kupować w HobbyEasy.

To prawda, nigdy nie zamawiałem na raz zbyt wiele, więc może to dlatego.

Co do tej płatności w złotówkach, to jest to po prostu przelicznik cen z dolarów HK i jest on bardzo nieprecyzyjny, zdaje się ustawiony na stałe na tę samą wartość, bez uwzględniania faktycznego kursu dolara HK w Polsce.

Tak więc trzeba się przygotować, że to co zamówisz w złotówkach, faktycznie będzie Cię kosztować znacznie więcej.

Cześć. Ja zamawiałem z Japonii na e-bay. Za pierwszym razem zamówiłem w ciągu dwóch dni 6 modeli.2 paczki przyszły po 12 dniach bez żadnych podatków. Myślę że na prawdę mi sie opłacało. Kupiłem modele jakich w Polsce nie ma.A za drugim razem kupìlem znowu 6 modeli ale sprzedawca wysłał w dwóch paczkach(o czym nie wiedzialem). Dostalem pismo z urzedu celnego że nie ma rachunku. To im wysłałem i naliczyli vat za wszystkie 6 modeli. A jak odebralem paczke to sie okazało, że są 3.Nie podali mi na zgłoszeniu z urzedu celnego wartosci paczki ,a urzad celny mnie nie poinformowal o rozbieżności. Druga paczka nie dotarła.a ja byłem w plecy 200 zl i podatek od tego.bylem bo pay pal oddal mi kase za modele i juz sprawa sie toczy o zwrot podatku od tych modeli co nie dostalem.Opisuje to zeby przedstawic co sie moze zdarzyc gdy glowa pelna marzeń.

Rady jakie moge dac , jak kupujesz to

1.Płacic przez PayPal . (Jeżeli nie dostaniesz towaru to ci zwróca kase)

2. Bardziej oplaca sie kupic wiecej modeli ma raz bedzie troche taniej bo nie placisz 2 razy za wysylke. Oczywiscie jezeli kupujesz na ebay i sprzedawca nie dolicza zbyt duzych kosztow za dodatkowe przedmioty. W moim przypadku 3 czy 6 modeli wyszlo tyle sam za sztuke ale gdybym tylko kupil 2 czyb1 to juz wyjdzie drozej

3.nie zamawiac powyzej 150 dolarów usd bo nalicza i vat i clo podatek to 23% a clo to 4.7%.

4.Najlepiej sie dowiedziec od sprzedajacego jak wyslal i co napisal na paczce . Zeby wiedziec co przyszlo jezeli zatrzymaja na urzedzie celnym.

Modele kupowałem u tokyo hobby dobra firma tylko ta jedna paczka zaginęła ale raczej nie ich wina.Kase za nieotrzymane modele dostalem i czekam na zwrot podatku vat za to duzo pisania i zalatwiania ale trzeba walczyc o swoje.Troche sie zraziłem i nie wiem czy jeszcze cos kupie za granicą.

Zapraszam na mój nowy kanał YT

https://m.youtube.com/channel/UCYZ1UuOk5XavSJSONSXM_kw