Skocz do zawartości

Chciałbym się dowiedzieć jak zrobić dobrą makietę

Adekniejadek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam jestem tutaj nowy więc jestem na tym forum nieogarnięty lecz chciałbym się od was dowiedzieć jak zrobić dobrą makietę

typu (łąka) mam czołg rosyjski ISU-152 1/35 firma ,,Zvezda'' mam jeszcze zamiar kupić Panzer IV Ausf i jeszcze jedno jakie farby dobrać do tego niemieckiego czołgu. Pozdrawiam

Nie lubię tego ale cóż, odpowiem pytaniem. Co to jest dobra makieta? To wynik żmudnej pracy nad podłożem podpatrywania natury, i próbowanie,próbowanie,próbowanie... próbowanie oddania jakieś cząstki tego co w 1:1. Nie da się znaleźć jednej recepty na to... aczkolwiek jest. Działaj, próbuj, nie wyjdzie raz, dwa, trzy. A za którymś tam razem wyjdzie i efekt będzie przede wszystkim cieszył Twoje oko. Wtedy się dowiesz jak zbudować dobrą dioramę.

Ale dość mądrzenia przeglądnij dział Dioramy, warsztat i galerię, notuj ważne uwagi z czego robione, co zastosowano. Ucz się. Nie od razu Kraków zbudowano. Po prostu się nie da siąść polepić dołożyć i zrobić naprawdę dobrą dioramę. Trzymam kciuki.

Artek ma rację, jak się nie wywrócisz, to się nie nauczysz.

Do zrobienia trawy używaj trawy elektrostatycznej; kup sobie mały woreczek na allegro i zrób z niej użytek na podstawce np. 5 x 5mm.

Do robienia podłoża używaj lekkich i łatwych w obróbce materiałów: sklejka, MDF 3mm, styropian. jak nie wyjdzie, to łatwo przerobić, a jak zrobisz podstawę z jakiejś zaprawy klejowej czy czegoś takiego, to możesz ją w razie porażki tylko wywalić.

Po pierwsze, pamiętaj o skali w jakiej robisz makietę / dioramę, etc / . Po drugie, "co za dużo to nie zdrowo" - nie ładuj wielu modeli na nie wielki kawałek Terenu jeżeli nie obmyślisz dobrze co scenka ma pokazać. Przeszukaj stare zdjęcia na necie i znajdź podobna sytuacje ( mogą być inne pojazdy ) i na tym sie wzoruj jeżeli chodzi o teren, etc. To na początek.

No wiesz to jest kwestia chyba Twojego gustu, w jakiej skali czujesz się najlepiej. Im większa skala tym większa diorama. Ja dłubię modele pojazdów lądowych w 1/72, także moje dioramki, a raczej winetki są niewielkich rozmiarów, zwłaszcza że nie preferuję jakiś sytuacji z wieloma pojazdami, ot jeden, góra dwa pojazdy kilka figurek i jakiś teren, ruinki czy coś takiego.

ot jeden, góra dwa pojazdy kilka figurek i jakiś teren, ruinki czy coś takiego.

świetny przepis jak spie!@#$%ć dioramę

może zamiast robić wg. powyższego szablonu pojazd na ulicy i wychylających się zza winkla żołdaków, usiąść, pomyśleć i zrobić coś wg. własnego pomysłu

albo dla inspiracji poczytać książkę, obejrzeć film albo przejrzeć zdjęcia

i stworzyć coś oczywistego, naturalną sytuację, bez wymuszania i upychania na siłę dodatkowych elementów, które przyciągną oko ale jednocześnie wygenerują "OCB?" albo "skąd to się tam wzięło?"

Bardzo mi się spodobała technika Fazzy_bez_humoru na temat poczytać książkę lub obejrzeć film ja osobiscie zamówiłem sobie podłoże w skali 47X20 będzie duża bo mam dwa czołgi do wykorzystania i dwa oddziały niemiecki,radziecki zobaczę jak to będzie wyglądać ma to przedstawiać zimną wojnę mam nadzieje że sięuda. Pozdrawiam