Truckerek93 Napisano 31 Stycznia 2015 Share Napisano 31 Stycznia 2015 Tak, myślę mam zawieszenie 6x4 (KFS) użyte w Scani longline która wyszła jak kupa, i można by z tego zawieszenie skonstruować coś nowego tzn zwykła topline w 6x4, jednak przód ramy chciał bym wykonać samodzielnie takie coś nowego po długiej przerwie, teraz pytanie, do konstrukcji ramy jak grubego materiału używać i czy robić ja na podstawie ramy italeri znalazłem przybliżona długość takiej ramy to jest 6893mm w realu czyli 287mm w 1/24 zakładając ze kawałek ramy KFS ma 130mm brakuje mi 157mm i teraz zastanawiam się jak to wykonać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomeka6 Napisano 31 Stycznia 2015 Share Napisano 31 Stycznia 2015 Polistyren o grubosci 1 mm powinien wystarczyc, nie jest za gruby, ale i wystarczajaco mocny. Ja uzylem takiego do kabin Emeka, ktore sa znacznie ciezsze od tych z Italeri i nie ma problemu. Jaki rozstaw osi ma miec ta Scania, to chyba nie bedzie ciagnik? Masz moze jakis rysunek techniczny ramy z rzutu od gory, zeby miec sie na czym wzorowac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Truckerek93 Napisano 31 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 31 Stycznia 2015 http://carblueprints.info/eng/view/scania/scania-la6x4 Ciągnik siodłowy jak najbardziej ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sushi79 Napisano 31 Stycznia 2015 Share Napisano 31 Stycznia 2015 Cześć. Ja do ramy używa płyty o grubości 1mm. Ramę robię na podstawie ramy z italeri bo jeśli będziesz chciał wykorzystać elementy z oryginału([rzednie zawieszenie,skrzynka na aku i te rożne pierdółki)to musisz powycinać w rami otwory na nie bo inaczej możesz nie zachować proporcji co do odległości pomiędzy poszczególnymi elementami i może wyjść klops.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Truckerek93 Napisano 31 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 31 Stycznia 2015 Czyli , rozrysować sobie na kartce na podstawie ramy i przenieść na polistyren. Kleić jakaś kropelka zapewne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sushi79 Napisano 31 Stycznia 2015 Share Napisano 31 Stycznia 2015 no musisz przenieść to w 100% identycznie,jak coś nie będzie pasowało to można zawsze trochę powiększyć otwór w ramie,najważniejsze jest przednie zawieszenie i tył,baki jak będą za duże zawsze można je trochę doszlifowawszy i sprawdzać. Ja używam kleju CA firmy Joker jak dla mnie najlepszy klej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Truckerek93 Napisano 31 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 31 Stycznia 2015 No nic trzeba kupić kilka arkuszy 1mm, okazuje się ze mam jakieś ale to chyba jest 0,5 mm już nie pamietam P.S możecie podrzucić linki do sklepów innych niż KFS ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomeka6 Napisano 31 Stycznia 2015 Share Napisano 31 Stycznia 2015 Jeszcze wez pod uwage przy rozrysowywaniu, ze tylne zawieszenie kabiny, ktore w Italeri jest o jakies 2 mm za daleko do tylu, bedzie trzeba umiejscowic w prawidlowym miejscu, reszta jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Truckerek93 Napisano 31 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 31 Stycznia 2015 Będe porównywał z rusunkiem technicznym na tyle ile starczy wymiarów, ale dzięki za podpowiedz ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi