Molotok Napisano 2 Marca 2015 Share Napisano 2 Marca 2015 Używał ktoś tych farb ?, jeśli tak to czy nadają się do washa i innych modelarskich zastosowań ?. Myślałem też o farbach Van Gogh które są podobno lepszej jakości ale na chwile obecną jestem za Renesansami nawet nie z powodu ich ceny ale dlatego że wiem gdzie kupić wszystkie potrzebne mi kolory razem z tanim dobrym białym spirytusem . Jeśli chodzi o 20ml farby Van Gogha każdy sklep który znajdę ma niepełną paletę tych farb, pewnie dobrze schodzą .Jeśli chodzi o kolory których potrzebuję to są dość podstawowe w modelarstwie Siena palona, Umbra naturalna, Brąz Van Dycka, Czerń kostna, Żółta ochra, Biel tytanowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
The Stig Napisano 2 Marca 2015 Share Napisano 2 Marca 2015 Mam te farby ale nie używam,są kiepskiej jakości i szybko zamieniłem je na Van Gogh'a tak że nie polecam ich.Pigment tych farb jest beznadziejny,opakowania po otwarciu robią się nie szczelne i z farb wypływa medium. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 2 Marca 2015 Share Napisano 2 Marca 2015 Używam ich do cieniowania twarzy figurek i jestem zadowolony ,posiadam cielistą jasna, opaloną, meksykańską i murzyńską są ze sobą w pełni mieszalne i wychodzą mi świetne półtony.Pozdrawiam M1A1(HA) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Molotok Napisano 2 Marca 2015 Autor Share Napisano 2 Marca 2015 Zamówiłem właśnie farby w jakimś sklepie plastycznym, z powodu braków w palecie wziąłem dwie z Renesansu z tym że te ważniejsze (brązowy, czarny) są od Van Gogha. Do rozcieńczania i zmywania nadmiaru farby wystarczy benzyna do zapalniczek która gdzieś mi się wala czy jednak poszukać tego białego spirytusu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 2 Marca 2015 Share Napisano 2 Marca 2015 Używam benzyny ekstrakcyjnej do mieszania i rozcieńczania ,daje radę .Pozdrawiam M1A1(HA) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
The Stig Napisano 3 Marca 2015 Share Napisano 3 Marca 2015 Kupiłeś Renesans i Van Gogha więc będziesz miał możliwość porównania i się przekonasz z którymi zostać.Co do white spirytu zajrzyj tu: http://hobby-modelarski.pl/pl/p/.Hobby-White-Spirit-150-ml/4082 Tak jak napisał Adams benzyna też daje radę ale jeśli nie masz wprawy to polecam dedykowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Molotok Napisano 4 Marca 2015 Autor Share Napisano 4 Marca 2015 Cześć, jestem już zaopatrzony w farby olejne ale jedna sprawa mnie nurtuje więc mam kolejne pytanie .Czy to normalne że Renesansowa Umbra Ziemna jest zielona ?, z ziemi to ona ma niewiele Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
The Stig Napisano 6 Marca 2015 Share Napisano 6 Marca 2015 Czy to normalne że Renesansowa Umbra Ziemna jest zielona ? Nigdy nie miałem tego koloru, kupowałem tylko podstawowe na początek i na tym się skończyło. Tu możesz zerknąć i sobie porównać te kolory, wspomniany przez ciebie odcień jest w dwóch wersjach a ty nie zaznaczyłeś o który ci chodzi: http://akwaforta-origami.pl/files/olej-art-renesans-20-ml-nr-45-ziemia-umbra-naturalna[2].jpg http://akwaforta-origami.pl/files/olej-art-renesans-20-ml-nr-46-ziemia-umbra-palona[2].jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi