Jump to content

Krupp Ardelt Waffentrager 10,5cm leFH-18

Kriston
 Share

Recommended Posts

Kamo robiłem z szablonu ;) a co do gąsek te z trumpka są dość specyficzne, bo mają takie piny i nie wiem czy by pasowały, natomiast robiłem kiedyś waffentragera z alana i powinienem mieć kilka ogniw jak poszukam to się odezwę ;)

Ten co projektował rurę wydechową, był chyba niespełna rozumu!! Dziwie się również, że wszyscy wstawiają układ jezdny od Hetzerów. Do waffentragerów (Krupp/Ardelt) był opracowany jeden układ ze stalowymi kołami (patrz pierwszy Ardelt) to samo tyczy się Krupp/Steyerów.

Widać, że jadą po bandzie i że i tak kupią. Nie stosowali bandaży, ponieważ stwierdzili, że przy tej wadze są one zbędą, a i był to towar deficytowy. Nie wiem również po co montowali tam ten rodzaj armaty, ni to haubica, ni to ppanc. Waffentragery miały być mobilnymi niszczycielami czołgów, wyjechać, strzelić i zwiać lub mobilnymi lekkimi stanowiskami plot (działka 4 lufowe). Przy tej wielkości pojazdu, miały być montowane działa 75 lub 88 mm, nic większego (ciężar armaty).

Jeżeli chodzi o sam model, to .. fajnie wyszedł, naturalnie, bez szaleństwa z maltretowaniem.

Dlatego też jak robiłem waffentragera z działem 8,8 dałem koła bez bandaży bo alan dał wybór, tu tego wyboru nie było i polepiłem go z tego co było w pudle, też mi się wydaje że nie powinny być z gumowymi bandażami, a działo to haubica więc może miałoby to jakąś rację bytu? układ wydechowy nieco niekonwencjonalny ale może nie mieli czasu żeby upychać te rury;)

Do waffentragerów (Krupp/Ardelt) był opracowany jeden układ ze stalowymi kołami (patrz pierwszy Ardelt) to samo tyczy się Krupp/Steyerów.

Dysponujesz materiałami źródłowymi, które potwierdzałyby Twoją wersję kół?