zgret Napisano 13 Maja 2015 Share Napisano 13 Maja 2015 Witam poszukuje fajnych, tanich modeli. Mój budżet to 50-60 zł(wiem że to mało), jestem początkujący i nie chce inwestować za dużo na razie w hobby. Z góry dzięki za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ritter Napisano 13 Maja 2015 Share Napisano 13 Maja 2015 Napisz konkretnie jaki rodzaj modeli Cię interesuje. Czy np. samoloty, pojazdy a może okręty. Skala również jest istotna, chociażby ze względu na ceny. Łatwiej w tej kwocie kupić zestaw w skali 1/72 niż 1/35 czy 1/48. Na początku chyba lepsza większa skala gdyż łatwiej wybacza "błędy" i nie wymaga aż takiej precyzji. Odnośnie budżetu warto poszukać zestawów na rynku wtórnym, można zapłacić dużo mniej niż w sklepie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grane Napisano 14 Maja 2015 Share Napisano 14 Maja 2015 Kolego od 18 maja w sklepach Lidl będą zestawy Revella w cenie 69,90. Samochody 1:24 lub samoloty cywilne w 1:144. Revell jak to Revell... jakość różna, ale szału nie będzie... Plus jest taki że w tych zestawach masz jakieś tam podstawowe farbki, pędzelek i bardzo dobry klej który ci będzie służył przez następny rok. Na początek jest to dobry pomysł. http://www.lidl.pl/pl/oferta.htm?action=showDetail&id=36024 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vacat77 Napisano 14 Maja 2015 Share Napisano 14 Maja 2015 Jeżeli jesteś początkującym to proponuję nie kupować tanich zestawów. Zazwyczaj są kiepskiej jakości i wymagają nie tyle dużo nakładów pracy (bo to sama przyjemność ), ale przede wszystkim dużego praktycznego doświadczenia. Kiedy ja zaczynałem, kupiłem kilka zestawów Revella za 20-30 zł i srogo się na nich zawiodłem, bo wprowadziły mnie w niezłą frustrację. Takie zestawy nie wybaczają błędów, ale z drugiej strony nie szkoda wyrzucić coś takiego na śmietnik lub przeznaczyć na egzemplarze testowe. Ja sklejam samoloty i jeżeli chodzi o ten temat to osobiście proponuję Ci zacząć od zestawów Tamiya lub Eduard w skali 1/72. Są bardzo dobrze spasowane, wypraski są wysokiej jakości. Pracując nad takim zestawem człowiek nie wie kiedy minęła 1 w nocy, a następnego dnia kupuje następny model tej samej firmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zgret Napisano 14 Maja 2015 Autor Share Napisano 14 Maja 2015 interesuje się pojazdami wojskowymi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zgret Napisano 14 Maja 2015 Autor Share Napisano 14 Maja 2015 już trochę wiem co i jak, bo złożyłem dwa modele IS-2 zvezda i Italeri Panther Ausf.A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ritter Napisano 14 Maja 2015 Share Napisano 14 Maja 2015 W takim razie skala 1/35. W tym przypadku przy tym budżecie będzie naprawdę ciężko coś kupić sensownego, powiedzmy lepszego od dotychczasowych. Pozostaje raczej rynek wtórny. Dragona nawet starej daty nie uraczysz w takiej kwocie, pozostaje raczej Italeri, Zvezda czy Tamiya. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi