Sofa Napisano 19 Maja 2015 Share Napisano 19 Maja 2015 Witam Otóż mam kilka pytań dotyczących kalek robionych na zamówienie : - jaka firmę polecacie, pierwsza lepsza w google czy jest może jakaś niszowa, która zna się na robocie - w jakim programie najlepiej przygotować projekt, oraz tu pytanie, bo głównym elementem kalkomanii są numery boczne malowane na biało (w jaki sposób je zaznaczyć na białym podkładzie). Byłbym skłonny do współpracy z kimś kto trochę zna się na programach graficznych bo sam nie mam o nich za dużego pojęcia. A tutaj trochę pytań co do samych kalkomanii, a konkretnie oznaczeń. Poszukuję ikonografik dla Panzer IV ausf. D z operacji Barbarossa należących do 1. dywizji Pancernej. Konkretnie o wozy należące do 1. batalionu, 4. kompanii itd.. Potrzebuję informacji co do umieszczenia oznaczeń z przodu jak i na tyle pojazdu, dokładniej chodzi mi między innymi czy "lambda" 1. dywizji była umieszczona na przedniej płycie, oraz czy nie było tam dodatkowych oznaczeń. Z góry dziękuję za wszelka pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 19 Maja 2015 Share Napisano 19 Maja 2015 O czołgach nie mam zielonego pojęcia, więc tylko mogę napisać o kalkach. A więc tak, przy druku białych liter odpada spora ilość producentów, którzy robią kalki na popularnych urządzeniach laserowych, które nie mają białego tonera. Możesz zakupić papier z podkładem i zlecić do zakładu sitodrukowego, lub zlecić do jednej z niewielu firm które to robią. Ja drukowałem w Melius Manu. Nie są źli, choć też mają swoje wady o których nie chcę pisać, bo być może już je wyeliminowali. W każdym bądź razie takie proste kalki zrobią bez problemu. Przygotowanie. Melius Manu za dopłatą sama przygotuje. Możesz to zrobić też samemu w dowolnym programie wektorowym. Sposób przygotowania zależy od firmy która będzie drukować. Najczęściej biały kolor robisz oddzielnie rysując litery jako czarne i umieszczasz je na oddzielnej warstwie (dotyczy Melius Manu) którą opisujesz "warstwa biała", lub np. na oddzielnej stronie (dotyczy firmy we Wrocławiu) też opisując, że jest to strona białego koloru. Jakieś proste kalki mogę Ci narysować, ale czasowo mam duże zaleglości, więc nie będzie to tak szybko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MeliusManu Napisano 19 Maja 2015 Share Napisano 19 Maja 2015 Zrobimy dowolne kalkomanie. W przypadku zainteresowania proszę o kontakt mailowy na biuro@meliusmanu.pl. Prześlę wtedy komplet informacji. Kilka przykładów naszych kalkomanii choćby tu: https://www.facebook.com/pages/Melius-Manu/1454092084850553 Ja drukowałem w Melius Manu. Nie są źli, choć też mają swoje wady o których nie chcę pisać, bo być może już je wyeliminowali. Chętnie się dowiemy czegoś więcej o tych wadach, bo każda taka informacja jest cenna. Prawie dokładnie rok temu pisał kolega o naszych kalkomaniach tak, cytuję: "Dzisiaj, mimo zajęć służbowych, nie mogłem oprzeć się pokusie naklejenia kalek, które zrobiła mi firma Melius Manu z tego forum. Kalki w pełni profesjonalne, dobrze kryją i bardzo delikatne. W pośpiechu krzywo nakleiłem napis Iveco, ale z reszty jestem zadowolony". http://modelwork.pl/viewtopic.php?f=88&t=40315&start=60 Teraz nagle, po roku, jakieś wady. Może jednak trochę więcej informacji w tym temacie ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 19 Maja 2015 Share Napisano 19 Maja 2015 ...Chętnie się dowiemy czegoś więcej o tych wadach, bo każda taka informacja jest cenna. Może jednak trochę więcej informacji w tym temacie ???... Przede wszystkim napisałem, że nie jesteście źli, więc nie bedę na forum pisał o moich uwagach, bo jeszcze ktoś pomyśli, że gdzie indziej zrobią mu lepiej. Przekażę Wam je w mailu, gdy będę zamawiał następne kalki. A faktem jest, że mało kto (poza Melius) ma możliwość bezpośredniego druku białego koloru, oraz kolorów metalicznych w druku niskonakładowym. Ponadto na jakość kalki bardzo duży wpływ ma papier podkładowy, a ten który ostatnio Melius używał, był już bardzo dobry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MeliusManu Napisano 20 Maja 2015 Share Napisano 20 Maja 2015 Bardzo więc proszę o te uwagi mailem, bo jak napisałem, każda jest cenna i pozwala się rozwijać we właściwym kierunku. Będziemy wdzięczni za poświęcony na to czas i uwzględnimy to (np. w formie rabatu) przy następnym zamówieniu. Zadowolenie modelarzy z naszych produktów i usług jest dla nas sprawą kluczową i ciągle rozwijamy ich zakres. Wszelkie więc uwagi, opinie i sugestie są dla nas bardzo cenne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi