unitron Napisano 25 Maja 2015 Share Napisano 25 Maja 2015 Zabieram się niedługo za figurki do Warhammera 40000 (plastikowe). Plotka głosi, że odtłuszcać nie trzeba, że nie używają oni tłustych substancji, że nie ma problemów itd. Ale nie mogę nigdzie potwierdzić tych informacji. Kiedyś odtłuszczałem zwykłe modele (jeszcze na wypraskach) w misce z wodą z ludwikiem i potem pod kranem. Pamiętam też że kiedyś odtłuszczałem też benzyną ekstrakcyjną dopiero złożony już model, pędzlem nylonowym, bo gdzieś przeczytałem, że b. ekstrakcyjna świetnię się do tego nadaje (teraz też nie mogę już nigdzie potwierdzić takich informacji). Co sądzicie, czy to całe odtłuszczanie to jakiś zabobon, a jeśli nie, to czy benzyna ekstrakcyjna rzeczywiście jest najlepsza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 15 Czerwca 2015 Share Napisano 15 Czerwca 2015 Dobrze przed malowaniem najpierw przemyć elementy letnią wodą z mydłem, a potem po ich wyschnięciu dla pewności odtłuścić je denaturatem. Pozdrawiam Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi