leon Napisano 31 Maja 2015 Share Napisano 31 Maja 2015 Witam w nowym warsztacie. Wiem że to nie dobrze zaczynać kolejny wątek przed zakończeniem wcześniejszego ale potrzebowałem odpocząć chwile od Sokoła, i przećwiczyć kilka pomysłów z malowaniem, więc pomyślałem że ten model nada się do tego wyśmienicie. Jak w tytule jest to morska wersja śmigłowca NH90 Revell przewiduje możliwość wykonania maszyny NHI NH90FTH Netherland-Navy 2011 oraz NHI NH90 CEPA 105 Hyeres Jeszcze nie zdecydowałem który konkretnie zrobię. Będzie to na pewno uzależnione od tego na który zbiorę ciekawsze kwity( i tu od razu prośba : jeśli ktoś dysponuje ciekawymi zdjęciami tej maszyny i zechciał by się nimi podzielić będę bardzo wdzięczny) Generalnie to świeża maszyna i ciężko znaleźć fotki choćby brudnego śmigłowca, a nie ukrywam że zależało by mi by mój model przedstawiał właśnie sprzęt noszący wyraźne ślady exploatacji... obecnie to mój faworyt: choć nie wykluczam łaciatego: -fotki znalezione w google Teraz słowo o samym zestawie. przy pierwszym kontakcie wypraski wyglądają przyzwoicie, dużo części i przyzwoite detale. W pudełku znajdujemy 5 ramek : 1 z elementami przeźroczystymi. po za wycieraczkami odlanymi wraz z szybą czołową nic niepokojącego nie przykuło mojej uwagi, 3 ramki z szarego plastiku. znajdują się na nich zasadnicze części śmigłowca. tu również 'nic złego się nie dzieje' , 1 ramka z białego plastiku, z częściami za pomocą których wykonamy konwersję na śmigłowiec morski. mamy tu min wyposażenie wnętrza, tablicę przyrządów czy belkę ogonową. i niestety już jest gorzej, detal nie jest tak wyraźny, linie podziału zanikają, powszechne są jamki skurczowe i spore nadlewki... ale nic z czym nie można by sobie poradzić Ogólnie wydaje mi się że to zestaw z którego można wykonać przyzwoity model. jak już wcześniej wspomniałem część elementów trzeba będzie podmienić i tu na przykład tablice przyrządów-po lewej wykonana z szarego plastiku a po prawej z białego. i tu chyba porównanie wypada najkorzystniej.... z resztą jest dużo gorzej, ale o tym później. pewien problem pojawił się już przy pasowaniu części kadłuba... otóż producent pomiął zupełnie sufit przedziału transportowego. kolejnym zaskoczeniem była podłoga zaczynająca się w połowie przedniego okienka nie wiem czemu akurat tak to rozwiązano, ale konieczna będzie przeróbka... tym samym założenie że model będzie prosto z pudła wyeliminowało się samo. mam tylko nadzieję że takich niespodzianek będzie niewiele bo nie chciałbym uwikłać się w poważne modyfikacje Jak pisałem na samym początku ma to być głównie relaxująca rozgrzewka przed malowaniem Sokoła ale też nie zamierzam iść drogą na skróty Standardowo liczę na wszelkie sugestie i wskazówki. może któryś z kolegów robił już ten model i chciał by podzielić się spostrzeżeniami na temat budowy? Pozdrawiam Leszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stakor1 Napisano 31 Maja 2015 Share Napisano 31 Maja 2015 No i świetnie ładny śmiglak, życzę powodzenia. To stary model, ma już ze 20 lat a wtedy się nie robiło sufitów ;P Podłoga to się jakoś tak kończy tylko bardziej subtelnie. Będzie wypadało przyciąć, pomalować na czarno i dodać jakieś szpeje żeby eleganciej wyglądało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 2 Czerwca 2015 Share Napisano 2 Czerwca 2015 Bardzo dobry wybór, sam osobiście mem w planach tego holendra Mnie zmęczył strasznie ten mój Delfin (muszę troszkę podciągnąć warsztat i do niego wrócę) Przez co również zastanawiam się nad czymś "z pudła" Trzymam kciuki i po podglądam sobie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi