leon Napisano 31 Maja 2015 Napisano 31 Maja 2015 Witam w nowym warsztacie. Wiem że to nie dobrze zaczynać kolejny wątek przed zakończeniem wcześniejszego ale potrzebowałem odpocząć chwile od Sokoła, i przećwiczyć kilka pomysłów z malowaniem, więc pomyślałem że ten model nada się do tego wyśmienicie. Jak w tytule jest to morska wersja śmigłowca NH90 Revell przewiduje możliwość wykonania maszyny NHI NH90FTH Netherland-Navy 2011 oraz NHI NH90 CEPA 105 Hyeres Jeszcze nie zdecydowałem który konkretnie zrobię. Będzie to na pewno uzależnione od tego na który zbiorę ciekawsze kwity( i tu od razu prośba : jeśli ktoś dysponuje ciekawymi zdjęciami tej maszyny i zechciał by się nimi podzielić będę bardzo wdzięczny) Generalnie to świeża maszyna i ciężko znaleźć fotki choćby brudnego śmigłowca, a nie ukrywam że zależało by mi by mój model przedstawiał właśnie sprzęt noszący wyraźne ślady exploatacji... obecnie to mój faworyt: choć nie wykluczam łaciatego: -fotki znalezione w google Teraz słowo o samym zestawie. przy pierwszym kontakcie wypraski wyglądają przyzwoicie, dużo części i przyzwoite detale. W pudełku znajdujemy 5 ramek : 1 z elementami przeźroczystymi. po za wycieraczkami odlanymi wraz z szybą czołową nic niepokojącego nie przykuło mojej uwagi, 3 ramki z szarego plastiku. znajdują się na nich zasadnicze części śmigłowca. tu również 'nic złego się nie dzieje' , 1 ramka z białego plastiku, z częściami za pomocą których wykonamy konwersję na śmigłowiec morski. mamy tu min wyposażenie wnętrza, tablicę przyrządów czy belkę ogonową. i niestety już jest gorzej, detal nie jest tak wyraźny, linie podziału zanikają, powszechne są jamki skurczowe i spore nadlewki... ale nic z czym nie można by sobie poradzić Ogólnie wydaje mi się że to zestaw z którego można wykonać przyzwoity model. jak już wcześniej wspomniałem część elementów trzeba będzie podmienić i tu na przykład tablice przyrządów-po lewej wykonana z szarego plastiku a po prawej z białego. i tu chyba porównanie wypada najkorzystniej.... z resztą jest dużo gorzej, ale o tym później. pewien problem pojawił się już przy pasowaniu części kadłuba... otóż producent pomiął zupełnie sufit przedziału transportowego. kolejnym zaskoczeniem była podłoga zaczynająca się w połowie przedniego okienka nie wiem czemu akurat tak to rozwiązano, ale konieczna będzie przeróbka... tym samym założenie że model będzie prosto z pudła wyeliminowało się samo. mam tylko nadzieję że takich niespodzianek będzie niewiele bo nie chciałbym uwikłać się w poważne modyfikacje Jak pisałem na samym początku ma to być głównie relaxująca rozgrzewka przed malowaniem Sokoła ale też nie zamierzam iść drogą na skróty Standardowo liczę na wszelkie sugestie i wskazówki. może któryś z kolegów robił już ten model i chciał by podzielić się spostrzeżeniami na temat budowy? Pozdrawiam Leszek Cytuj
stakor1 Napisano 31 Maja 2015 Napisano 31 Maja 2015 No i świetnie ładny śmiglak, życzę powodzenia. To stary model, ma już ze 20 lat a wtedy się nie robiło sufitów ;P Podłoga to się jakoś tak kończy tylko bardziej subtelnie. Będzie wypadało przyciąć, pomalować na czarno i dodać jakieś szpeje żeby eleganciej wyglądało. Cytuj
Mitrandir Napisano 2 Czerwca 2015 Napisano 2 Czerwca 2015 Bardzo dobry wybór, sam osobiście mem w planach tego holendra Mnie zmęczył strasznie ten mój Delfin (muszę troszkę podciągnąć warsztat i do niego wrócę) Przez co również zastanawiam się nad czymś "z pudła" Trzymam kciuki i po podglądam sobie Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi