Skocz do zawartości

Mont Ormel - pomoc w rozpoznaniu pojazdów.

paweltomasik1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, przygotowuję się powoli do zrobienia mojej pierwszej poważnej dioramy. Moja inspiracja to to zdjęcie z Mont Ormel:

Mont_Ormel_tanks.jpg

Chciałbym odtworzyć to zdjęcie, ale potrzebuję pomocy w identyfikacji pojazdów, jednostek, malowania no i w ogóle szukam każdej informacji (gdzie, co, jak, na czym).

To co do tej pory udało mi się ustalić to, że na zdjęciu jest Sherman V (M4A4) z 1 Dywizji Pancernej Maczka, PzKpfw V Panther Ausf (?) prawdopodobnie z 2 dywizji Das Reich i SdKfz 251 (?).

A to prawdopodobnie inne ujęcie:

images.jpg

Pozdrowienia, Paweł.

Hej, trochę sam szukałem i chciałbym się podzielić tym co znalazłem, wydedukowałem. Może się komuś przyda.

Najpierw jeszcze jedno zdjęcie, które znalazłem:

12SSPanther_15_.jpg

Ktoś zasugerował na tym zdjęciu, że pantera może być z 12 SS Hitlerjugend ale mi (zaznaczam jestem laikiem ) nie pasują cyfry. Z mojego pobieżnego śledztwa wychodzi, że 12 SS miała białe cyfry, a te są ciemnie (czarne, czerwone) w białej obwódce co może sugerować 2 Das Reich. Nr boczny to 15x lub x15. Jeśli 15x to wg Militaria 62 "Panther Colour" mógł by być to 1 pluton czyli nr 151.

Z tego co pamietam w regulaminowym, trzycyfrowym kodzie numerowym to druga cyfra oznaczala pluton. Pierwsza kompanie, ostatnia nr. wozu w plutonie. Chyba ze w rzeczonej dywizji byly inne zwyczaje co nie jest niemozliwe...

Z tego co pamietam w regulaminowym, trzycyfrowym kodzie numerowym to druga cyfra oznaczala pluton. Pierwsza kompanie, ostatnia nr. wozu w plutonie. Chyba ze w rzeczonej dywizji byly inne zwyczaje co nie jest niemozliwe...

Masz rację, to ja namieszałem. Na str. 32 w/w książki jest przykład organizacji kompanii panter złożony z trzech plutonów. Pierwszy pluton, numery: 511, 512, 513, 514, 515 więc może to być raczej 515 nie 151.

Jak zapodasz linka do jakiejs galerii to chetnie popatrze

A wracajac do tematu wiadacego to obejzalem sobie w powiekszeniu zdjecia i jest kilka watpliwosci... Zdjecie piwrwsze i drugie, niewatpliwie pokazuje te same pojazdy ale albo w roznym czasie (ktos wykarczowal nizla ilosc krzaczorow w tle) albo bylo retuszowane co czesto dzialo sie w przypadku zdjec z okresu II Wojny Swiatowej, choc raczej tyczylo to wizerunkow zolnierzy i pojazdow z symbolami III Rzeszy. Na obu pojazdy wygladaja tak samo, wszystko do siebie pasuje, oprocz w/w krzakow. Co do zdjecia trzeciego jest inna niezgodnoac. Sdkafz 251 posiada na nim oslone przedniego MG a na poprzednich tego nie widac, poza tym na dwoch pierwszych w powiekszeniu nie widac chocby cienia numerow na wiezy pantery a na trzecim dwie cyfry sa bardzo wyrazne. Albo ktos kombinowal przy tych fotach albo sa to dwie rozne (choc pod niektorymi wzgledami dosc podobne) sceny.

Jeszcze raz obejzalem, i wychodzi ze moze iz innego ujecia krzaki wygladaja moze tak samo a moze troche wcielo za Shermanem ale w tle pojazdow niemieckich z tego ujecia tak to powinno wygladac. Co do zdjecia trzeciego watpliwosci pozostaja te same.

poza tym na dwoch pierwszych w powiekszeniu nie widac chocby cienia numerow na wiezy pantery

Może to kwestia sugestii ale na zdj.1 widzę nr 15, co do osłony to trudno cokolwiek powiedzieć bo jakość zdjęć pozostawia wiele do życzenia. Porównując zdj.2 i 3 można zobaczyć, że kąty ułożenia pojazdów są prawie idealne ale czy to te same to głowy sobie nie dam uciąć.

Kat ulozenia, brak oslony szczeliny obserwacyjnej dowodcy pojazdu w 251nce na tak, ale juz na przyklad brak lisci na galéziach w tle oraz brak oslony na dwoch pierwszych (ktorego jestem pewien), to sa juz dwie rozbieznoscii i to dosc duze rozbieznosci. "Kiedy sa watpliwosci to nie ma watpliwosci...".

"Kiedy sa watpliwosci to nie ma watpliwosci...".

Ok, więc to są różne pojazdy.

Moje następne pytanie: jakie pantery używała 2 SS Das Reich w Normandii? Ausf A?

To ja się pochwalę że miałem przyjemność stanąć na Maczudze Jak ktoś chce to mam współczesne zdjęcia tego wzgórza.

Jak najbardziej!

Trafiles w moj slaby punkt... Co nie oznacza ze nie bede w stanie pomoc. Na szybkiego nie odpowiem, to nie jest wiedza ktrora przechowuje w pamieci podrecznej Przwertuje literature, moze cos znajde do jutrzejszego wieczora. Chyba ze ktos bedzie szybszy.