biegacz90 Napisano 31 Lipca 2015 Share Napisano 31 Lipca 2015 nic dziwnego z nimi nie robiłem. Wziąłem sobie wyciętą kalkę z arkusza, zamoczyłem w letniej wodzie na 10 sekund, wyjąłem, odczekałem kolejne 10 sekund i jak pędzelkiem (magpol a nie jakiś badziew za 20 groszy) zrzucałem kalkę z papierka to była porozrywana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 31 Lipca 2015 Share Napisano 31 Lipca 2015 Zapewne były to starsze kalkomanie Academy (firmowe na białym lub błękitnym podkładzie). Niestety te kalki to zakała. Bardzo niska jakość, przekłamania kolorystyczne, częste uszkodzenia jeszcze przed rozpoczęciem nakładania. Do tego nawet jeśli uda nam się je ułożyć w całości na modelu, to często zdarza się, że nie reagują na płyny, albo prześwitują Jeśli już musisz kłaść te kalki, to jedynym sposobem na jakieś ich zabezpieczenie przed rozpadaniem jest nałożenie na arkusz kilku cienkich warstw (jedna po drugiej) lakieru bezbarwnego. Nie zawsze pomaga, ale warto spróbować. Pozdrawiam Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biegacz90 Napisano 31 Lipca 2015 Autor Share Napisano 31 Lipca 2015 Zapewne były to starsze kalkomanie Academy (firmowe na białym lub błękitnym podkładzie).Kornik Na błękitnym - o takie. Wypust datowany na 2009 http://www.modelwarships.com/reviews/ships/dkm/graf-spee/350-acy/decals.jpg Jeśli już musisz kłaść te kalki, to jedynym sposobem na jakieś ich zabezpieczenie przed rozpadaniem jest nałożenie na arkusz kilku cienkich warstw (jedna po drugiej) lakieru bezbarwnego. Nie zawsze pomaga, ale warto spróbować.Kornik błyszczący, matowy czy nieistotne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 31 Lipca 2015 Share Napisano 31 Lipca 2015 Niestety link nie wyświetla się. Generalnie z kalkami Academy jest tak, że jeśli kalkomanie mają na sobie logo Cartograf to zwykle są ok, bo dostarcza je zewnętrzny producent kalkomanii, a jeśli nie takiego logo, to są to ich firmowe koszmarki. Co do lakieru bezbarwnego, to są różne szkoły. Ja pokrywam niepewne arkusze satyną (półmatem). Pozdrawiam Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biegacz90 Napisano 1 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 1 Sierpnia 2015 Nie ma loga zewnętrznej firmy No dobra spróbuje z tą satyną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi