panzerfahrer Napisano 4 Października 2015 Share Napisano 4 Października 2015 Witam, Właśnie skończyłem robić swój trzeci model i urodziło się w mojej głowie kilka pytań, na które nie udało mi się znaleźć odpowiedzi. Przepraszam, jeśli już były. 1. Jaki kolor używać do robienia odprysków i zadrapań? Interesują mnie głównie czołgi z okresu II WŚ, a czarno-białe zdjęcia niewiele mi mówią. Wychodzę z założenia, że pod farbą jest ciemno-szary metal, czy tak? Czy metal wyłaniający się z odprysków powinien być matowy, satynowy czy błyszczący? Do tej pory robiłem odpryski mieszanką gun metal i szarej i efekt jest w porządku, ale nie wiem czy nie błyszczy się zbytnio, a może nie powinien wcale? A co z podkładem? W niemieckich czołgach jest ciemno-czerwony podkład, myślicie, że powinienem go na brzegach odprysków zaznaczać? 2. Dlaczego moje matowe farby się błyszczą? Czasem moje farby akrylowe Tamiya błyszczą się po wyschnięciu, mimo że są matowe. Od czego to zależy? Za dużo jej nałożyłem? Za słabo wymieszałem? Nie widzę zależności. 3. Jak malujecie koła? Swoje nabiłem na zatyczki do uszu, ale kręciły się na nich od powietrza z aeorgrafu i musiałem je trzymać ręką i dwa razy poprawiać. Jak to się robi najsprawniej? Z góry dzięki i pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawbo Napisano 6 Października 2015 Share Napisano 6 Października 2015 3. Jak malujecie koła? Swoje nabiłem na zatyczki do uszu, ale kręciły się na nich od powietrza z aeorgrafu i musiałem je trzymać ręką i dwa razy poprawiać. Jak to się robi najsprawniej? Z góry dzięki i pozdrawiam! Użyj kleju, który nie wiąże się z plastikiem, np wikol albo klej do kartonu lub papieru. Będzie trzymał podczas malowania a później łatwo odchodzi nie zostawiając śladów. Możesz też zastosować patafix, kulkę patafikxu wkładasz w "dziurkę" w kole i wciskasz w to patyczek. Ostatecznie czasami "kleję" to na maskol, po zaschnięciu całkiem dobrze trzyma i nie ma problemu z oddzieleniem po malowaniu. pozdrawiam Sławek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi