Hubert Kendziorek Napisano 30 Października 2015 Share Napisano 30 Października 2015 Witam, Przedstawiam P-61A-10-NO Black Widow, model produkcji Hobby Boss 1:48. "Double Trouble", 42-5565, Lipiec 1944, 422 NFS, Pilot Lt. R. Bolinder, Operator Radaru F/O R. Graham, C.C. E.W. McLain. Załoga tego samolotu uzyskała na nim cztery zestrzelenia. Samolot spisany na straty na skutek uszkodzenia przy lądowaniu w Liege (Belgia) w kwietniu 1945. Z dodatków i ciekawostek: 1) dodałem w kokpicie blachy Eduarda do modelu GWH; ponieważ zawsze chciałem mieć Czarną Wdowę, a nie chciałem czekać na zestaw dedykowany... Cóż, GWH i HB chyba oglądały zupełnie inne samoloty, poza tablicą przyrządów pasowało niewiele, 2) w zestawie jest wieża, ale nie dość że otwór na nią trzeba by wyciąć samodzielnie, to i tak nie będzie pasować - góra kadłuba jest wyoblona, a wersja z wieżą powinna być w tym miejscu płaska; chyba coś w produkcji poszło nie tak, wg pudła ma być bez wieży, ale malowania - dotyczą wersji z wieżą; to zdeterminowało wybór malowania, zresztą kalkomanie HB były trudne we współpracy, zatem użyłem Eagle Cals #148 (świetne). 3) broń strzelecka z zestawu nie nadaje się do niczego, trzeba zastąpić toczonymi albo żywicznymi. Działka kadłubowe zastąpiłem żywicami z Airesa. 4) łączenie połówek kadłuba i belek oraz przejście kadłub / skrzydła / belki wymaga odrobiny szpachli i szlifu. W ogóle sklejenie kadłuba z wszystkimi wnętrznościami wymaga siły i pracy etapami, zwłaszcza przód po wklejeniu metalowych obciążeń, swoją drogą za te dociążenie brawo dla HB, to powinien być standard, jak sobie przypomnę Ta-154 Moskito Dragona... 5) silniki: żywica Airesa do starego modelu Revell/Monogram pasują, oczywiście nie bez kombinacji, ale jest OK. Ponieważ i tak ich nie widać, dodałem jedynie popychacze z drucików Plastruct. Fotografie - jak to u mnie, słabe. Zapraszam do galerii: Pozdrawiam Hubert Na warsztacie: Bf-109 G-6 1:32 Revell Regia Aeronautica 75%, I-16 typ 24 Eduard 1:48 65%, Bf-109K-4 Fujimi 1:48 40%, Bf-109 G-6 Eduard 1:4? 80%, PZL-46 Sum Ardpol 1:72 75%, NAA P-51D Mustang Tamiya 1:48 15%, EBR-10 French Wheeled Reconnaissance Vehicle Hobby Boss 1:35 5% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuba32440 Napisano 31 Października 2015 Share Napisano 31 Października 2015 Bardzo mi się podoba, chociaż mogłeś dać jakiś szary wash na model (byłby bardziej trójwymiarowy). Ja też mam taką do złożenia tylko że starego airfixa (jeden:siedemdziesięcio-dwójka) (oj będzie rycia) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 31 Października 2015 Autor Share Napisano 31 Października 2015 Dzięki. Wash był, dosyć delikatny, lepiej widać go na dolnych powierzchniach płatów i usterzenia. W 1:72 Wdowa będzie mniejsza i lżejsza - w 1:48 dociążenie przodu waży tyle, że podwozie ledwo daje radę. Powodzenia Poprawiłem (mam nadzieję) choć nieco fotografie. Pozdrawiam Hubert Na warsztacie: Bf-109 G-6 1:32 Revell Regia Aeronautica 75%, I-16 typ 24 Eduard 1:48 65%, Bf-109K-4 Fujimi 1:48 40%, Bf-109 G-6 Eduard 1:4? 80%, PZL-46 Sum Ardpol 1:72 75%, NAA P-51D Mustang Tamiya 1:48 15%, EBR-10 French Wheeled Reconnaissance Vehicle Hobby Boss 1:35 5% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi