Skocz do zawartości

ModelMaster(pomocy)

Roobert

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam problem z farbami ModelMastera. Dotyczy to kolorów w stylu brązowy i ciemnozielony. Niestety maluje pędzlami. Do tej pory malowałem Humbrolami i wszystko było cacy, rozmieszałem farbę, rozcieńczałem i leciałem z koksem, powierzchnia wychodziła gładka a po nałożeniu 2 warstw było w porządku (niezależnie od koloru). Teraz gdy kupiłem MM to nie mogę równo położyć farby, a robie dokładnie tak samo jak wcześniej. Zostają smugi a kolor jest transparentny i musiałbym chyba z 10 warstw dać żeby nie było prześwitu plastiku, nawet farba matowa świeci się jak psu oczy Z odcieniami szarości nie ma kłopotu, takie same czynności a warstwa jest cieniutka i 2 warstwy załatwiają sprawę.

Co robię nie tak?

Ehh, chyba trzeba wrócić do Humbka

Edit: chodzi o emalie.

Model Master to z tego co wiem farba akrylowa a Humbrol to olejna więc rożnica choćby w samej ich struktórze jest już wyraźna, może tu jest pies pogrzebany:) Kiedyś malowałem pędzelkiem metaliczny komin w ciężarówce (Big Food'zie) Humbrolem i źle mi sie malowało tą farbą, zawsze jednak malowałem coś akrylami... Może odgrywa tu tez rolę pewnego rodzaju przyzwyczajenie...

Model Master to z tego co wiem farba akrylowa a Humbrol to olejna

Od razu widać, że nie wiesz nic o Model Masterach, są także i emalie. Natomiast do modeli Hellera dodawane były akryle Humbrola. W czasach gdy malowałem pędzlami, używałem Pactrę i Humbrola, z M.M. miałem dokładnie ten sam kłopot co Roobrt. Moim zdaniem M.M. nie nadawały się pod pędzel, do aero jednak dużo lepsze od Humbrolek.

Model Master to z tego co wiem farba akrylowa

Jak nie jesteś pewnie to nie pisz głupot MM występuje jako emalia i jako akryl.

nawet farba matowa świeci się

Niektóre kolory tak mają......

....lakier matowy na koniec załatwia sprawę.

Zostają smugi a kolor jest transparentny i musiałbym chyba z 10 warstw dać

Może źle wymieszałeś zawartość buteleczki......

Ja maluję tylko MM i nie mam z nimi większego problemu a przeszedłem na nie z Hombrola.