Maćko93 Napisano 20 Stycznia 2016 Share Napisano 20 Stycznia 2016 Witam! W związku z konkursem na innym forum rozpocząłem prace nad kolejnym modelem. Tradycyjnie dla mnie, jest to Nissan z rodziny S-Chassis, tym razem generacja S14. Tak naprawdę będzie to odbudowa. Bazą jest mój pierwszy model, w którym 7-8 lat temu budowałem od podstaw komorę silnika, wnętrze i robiłem bodykit. Jak to mówią, jak się nie przewrócisz, to się nie nauczysz, skutkiem czego po usunięciu z modelu lakieru i szpachli ukazało się nadwozie w dość słabej kondycji, także pierwszym krokiem będzie przywrócenie panel lines drzwi, wlewu paliwa itd. do odpowiedniego stanu. Różne niedoskonałości na błotnikach czy zderzakach się nie liczą, ponieważ będę budował nowe zderzaki i poszerzenia błotników. Będę musiał również zrobić nowe wkłady przednich reflektorów, gdyż po pierwsze, to, co oferuje Fujimi to jakiś żart, a po drugie jeden z nich i tak "zaginął w akcji". Tak było: Rozbiórka i stan nadwozia: Wzorzec, względem którego będzie kilka zmian, m.in. subtelniejsze wyloty powietrza w przednich błotnikach, inna lotka na klapie bagażnika itd. Pozdrawiam i zachęcam do śledzenia postępów ;) Pierwsze aktualizacje, z ratowania nadwozia, niebawem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 20 Stycznia 2016 Share Napisano 20 Stycznia 2016 Ambitny projekt Sporo pracy przed Tobą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maćko93 Napisano 26 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 26 Stycznia 2016 Trochę już podziałałem. Naprawiłem lewą klamkę i linie podziału drzwi. Napchałem w nie Milliputa i póki był plastyczny, wyżłobiłem w nim nowe linie korzystając z igły od cyrkla. Jak wyschło, przeszlifowałem. Poprawek wymaga jeszcze prawa klamka i klapka wlewu paliwa. Następnie zabrałem się za progi oraz tylny zderzak. Wymagają jeszcze dopracowania na 100%, ale to już, jak zrobię też pozostałe elementy bodykitu. Progi chyba nie mogą być prostsze :P Co do zderzaka, najpierw musiałem zająć się kształtem jego górnej częsci, fabrycznie była, jak to mówię, bułka, a ten firmy Uras ma jakby schodki. Następnie pod ramką tablicy wkleiłem proste kawałki styrenu, a po bokach zrobiłem stelaż, który następnie wypełniłem Milliputem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maćko93 Napisano 6 Lutego 2016 Autor Share Napisano 6 Lutego 2016 (edytowane) Zrobiłem trochę postępów z przednim zderzakiem. Pozostało dodać kilka krągłości, wykończyć wnęki na kierunkowskazy i wyprowadzić ładnie boki zderzaka. Pozdrawiam Edytowane 6 Lutego 2016 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 6 Lutego 2016 Share Napisano 6 Lutego 2016 Efekt mroku na zdjęciach ładny, ale nie nadaje się do warsztatu modelarskiego. Wydaje mi się, że robisz fajny model, ale na tych zdjęciach, co prawda bardzo efektownych, niewiele widać. Są też trochę małe, wrzucaj 1024x768 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fliper_nx Napisano 17 Lutego 2016 Share Napisano 17 Lutego 2016 Moim zdaniem zdjęcia są okej, faktycznie są to zdjęcia stylizowane aczkolwiek ukazują konkretne elementy podczas budowy. Fajnie, że ratujesz stary projekt który chyba nawet kojarzę z innego forum. Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maćko93 Napisano 17 Lutego 2016 Autor Share Napisano 17 Lutego 2016 Zrobiłem przednie błotniki z wylotami powietrza, także bodykit można uznać za z grubsza gotowy, zostało dopracować kilka szczegółów i zrobić poprawki niedoróbek, gdyż kilka na pewno wyjdzie po podkładzie kontrolnym. Z prac nad nadwoziem pozostało mi jeszcze zrobić nowe wkłady przednich lamp, gdyż to, co zrobiło Fujimi, woła o pomstę do nieba, odtworzyć uszczelkę przedniej szyby i poprawić jakieś tam głupoty, o których chwilowo nie pamiętam :P Felgi ze zdjęć nie są docelowe. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 17 Lutego 2016 Share Napisano 17 Lutego 2016 Ładnie to wyprowadziłeś. Jestem pod wrażeniem. Te przetłoczenia blachy w masie jak robiłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maćko93 Napisano 17 Lutego 2016 Autor Share Napisano 17 Lutego 2016 Nakleiłem sobie na całej długości auta taśmę maskującą po górnej linii przetłoczenia, wyryłem po taśmie cienki rowek igłą, a potem pogłębiłem i wyprofilowałem papierem ściernym, mając cały czas naklejoną taśmę, żeby nie wyjechać w górę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maćko93 Napisano 11 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 11 Stycznia 2017 Wieki mnie tu nie było, od modeli też miałem długą przerwę ze względu na dłubanie zabawki 1:1, ale przyszła zima i wróciła wena Od zeszłorocznej aktualizacji trochę się zmieniło. Zdjęcia w różnych stylizacjach, bo starszych już nie mam zapisanych w wersji nieobrobionej. Komora silnika jest prawie skończona, brakuje pasa przedniego, podszybia no i oczywiście trzeba to wszystko ostatecznie dopracować na tip top. Teraz jestem na etapie dłubania wnętrza. Brakuje jeszcze poprzecznej belki na podłodze na wysokości foteli, wypukłych przetłoczeń blachy pod kanapą i na grodzi oraz tylnej półki. Jeśli chodzi o kwestie nadwozia, to pojawiła się lotka na klapie bagażnika. Prawdopodobnie zmieni się też koncepcja na koła, miały być Work VSXX, ale wydawało mi się za grzecznie i na ten moment planuję z przodu założyć Advan AVS Model 5, a z tyłu Nismo LMGT4. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fliper_nx Napisano 11 Stycznia 2017 Share Napisano 11 Stycznia 2017 Finezyjna ta lotka . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
model11 Napisano 12 Stycznia 2017 Share Napisano 12 Stycznia 2017 robota super! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maćko93 Napisano 12 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 12 Stycznia 2017 Aktualizacja postępów prac nad wnętrzem Pozdrawiam ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 12 Stycznia 2017 Share Napisano 12 Stycznia 2017 Super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maćko93 Napisano 26 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 26 Stycznia 2017 Kolejne postępy. Zrobiona tylna półka, mniejsza półeczka we wnęce grodzi, gdzie w 1:1 jest dostęp do pompy paliwa itd. Zostało nawiercić kilka otworów w grodzi i podłodze i cześć wnętrza w miejscu tylnej kanapy będzie gotowa. Czas brać się za resztę podłogi. Zdjęcie rodzinne z innymi moimi s-chassis, brakuje tylko czerwonego 180sxa Pozdrawiam ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 26 Stycznia 2017 Share Napisano 26 Stycznia 2017 Świetna robota! Bardzo mi się podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 26 Stycznia 2017 Share Napisano 26 Stycznia 2017 PKP Miło się ogląda Twój warsztat. Masz dryg to tej rzeźby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hemi303 Napisano 26 Stycznia 2017 Share Napisano 26 Stycznia 2017 Ja zbieram szczenę z podłogi. Mega robota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maćko93 Napisano 31 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 31 Stycznia 2017 S14 dostało pierwszy kontrolny podkład. Wyszło jeszcze sporo rzeczy do zrobienia, ale i tak się jaram :P Poza różnymi miejscami łączeń elementów bodykitu itd. chyba będę musiał od nowa zrobić przetłoczenia na drzwiach, bo wyglądają słabo. Dostałem też od jakub476 wkłady lamp od Silvii S15, na bazie których będę robił wkłady do S14tki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kashato Napisano 31 Stycznia 2017 Share Napisano 31 Stycznia 2017 Trochę offtop zrobię, te ceny za MSMA002 to w złotówkach na tej kartce? Bo trochę drogawo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hemi303 Napisano 1 Lutego 2017 Share Napisano 1 Lutego 2017 Wydaje mi się, że przetłoczenia są ok. Zastanów się czy nie lepiej zrobić większe uwypuklenie między przetłoczeniem a progiem, bo jakoś płasko drzwi wyglądają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi