Skocz do zawartości

Porsche Carrera GT Tamiya 1:24

Rabbit666

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

po dłuższej przerwie od modelowania związanej najpierw z maturą, a później z moimi studiami na wydziale technicznym powracam do klejenia. Póki co sesja, więc jest chociaż kilka dni na odpoczynek.

Przerwa trwałą kilka lat, przez co prawie cała chemia może iść teraz do kosza. A to po kieszeni bije. Wszystkie Pactry, farbki mr hobby, szpachlówką revella już się do modelowania nie nadają (chociaż ze szpachlówki coś wycisnąłem o konsystencji starej plasteliny). I tutaj ukłon w stronę tamiyi, bo wydaje mi się że ten długi okres na ich farbach nie zrobił żadnego wrażenia.

Na warsztat idzie dobrze znane Porsche tamiyi. Skorzystałem z niedzielnej promocji na mojehobby, udało się wyrwać go za niecałe 130zł (plus drugie tyle za podstawową chemię - 2 czarne farbki, chyba 3 srebrne i 2 pasty polerskie, bezbarwny etc.). Przy powrocie do hobby wolałem pójść na łatwiznę i skleić tamiyę, bo ostatni model przed przerwą leży i czeka na lepsze czasy. Jest to revell

Miał to być szybki projekt, szybko pomalować w podstawowe kolory, nie bawić się w detale. No ale ciągle główka pracuje, co by można było zmodzić przy budowie. Na pwm są dwie bardzo fajne relacje z budowy tych samochodów, zobaczę ile z tego uda mi się powtórzyć.

Model raczej prosto z pudła, żadnych blaszek nie przewiduję z powodu ich cen. Chyba że uda mi się znaleźć gdzieć blaszki, czy inne dodatki z czyjegoś złomu modelarskiego.

Kolorystyka modelu zostanie mnie więcej taka:

top.jpg

Ogólny widok na kastę:

h2viElC.jpg

Zacząłem pogłębiać linie podziału używając zwykłego skalpela. Model będzie czarny, więc pewnie i tak nie będzię ich widać, ale przynajmniej człowiek robiąc to trochę się zrelaksuje.

Ogólnie jak na Tamiyę model nie rozpieszcza szwami. Mogło być lepiej, chodź pewnie za bardzo kręcę teraz nosem.

2o1vqud.jpg

Szwy w tylnej części przy spojlerze będą trochę upierdliwe do usunięcia. Plastik nawet nadałby się do tego, aby go nie malować, tylko psiknąć bezbarwnym i wypolerować. Gdyby nie z dwa artefakty na kaście.

cFja88L.jpg

I niestety jakaś większa wada z bąbelkiem powietrza:

l1SqWj5.jpg

Mam nadzieję, ze wystarczy tylko kilka ruchów papierem ściernym

Niestety obicie słupków A nie jest jakąś oddzielną częścią. Trzeba będzie maskować taśmą. Revell w R8 wykazał się lepszą pomysłowością i dał taki element oddzielnie

Carrera(całość do malowania, do doklejenia daszki oraz lusterko)

L4B4Zft.jpg

R8 Revella:

11TmSbl.jpg

TXKxiLv.jpg

Z tyłu tylnych tarcz hamulcowych udało mi się zaszpachlować czymś, co kiedyś było szpachlówką revella otwory po wypychaczach. Będzie jeszcze szlifowane.

XS2I5Pz.jpg

A w przednich tarczach nie szpachlowałem

Najpierw chciałem nawiercić tarcze małym wiertełkiem. Mój entuzjazm opadł, kiedy zobaczyłem, ile tych otworków jest...

x4fE0q6.jpg

Ale jeszcze zobaczymy, co czas pokaże.

Model ma bardzo fajne rozwiązania konstrukcyjne (np. 3 częściowy boczek drzwi, o czym później), który uprzyjemni nowicjuszom i zaawansowanym robotę.

Ogólne wrażenie - tamiya. Tyle wystarczy. Na minus? Przeglądając wypraski póki co nie podobają mi się wszechobecne szwy w dość upierdliwych miejscach. Będzie z tym troszkę zabawy (np. kierownica)

Pozdrawiam

Odpuszczam nawiercanie ich. Brak w pobliskim sklepie odpowiednio małego wiertła, a i tak nie wiadomo, czy by wyszło tak dobrze, jak być powinno. Za to nawierciło się coś innego

kYbPksy.jpg

Ale o tym później.

Pozdrawiam

Odpowiednio male wiertla tanio na portalu aukcyjnym dostaniesz , cena nizsza niz w kazdym modelarskim sklepie

Jak byście mogli podrzucić jakieś linki do wierteł 0,3mm typ byłbym wdzięczny. Na allegro szukać nie umiem, bo znalazłem tylko dwa pełne zestawy wierteł od 0.25 do 2mm, a ogólnie wyszukiwarka frazę np. 0.2mm zamienia mi na 2.0mm.

Postępy pewnie wrzucę jutro. Chciałbym polakierować kastę, ale czekam pod tygodnia na bezbarwny. A tak ogólnie to szlifowanie.

Pozdrawiam