jonathan Napisano 18 Lutego 2016 Share Napisano 18 Lutego 2016 Jakoś mnie tak ruszyło ostatnio na lotnictwo. Zachęcony warsztatem [urlhttp://www.modelwork.pl/viewtopic.php?f=86&t=52840]ksc[/url] postanowiłem też wyskrobać jakiegoś ruska. Ponieważ tam robiony jest Lavockin, a fajnie jak jest zróżnicowanie w warsztatach, zabrałem się za Jakovleva. Od razu zaznaczam że model prosto z pudła. Może jakieś własne skrobanki dojdą. Na razie nie czuję się jeszcze na siłach by bawić się w jakieś super waloryzacje. Jak to zazwyczaj bywa. Pierwsza pod nóż poszedł kokpit... Zegary starałem się powycinać z kalkomanii. Niestety kilka było pokruszonych. Jedne dały się poskładać do kupy, z innymi trzeba było improwizować. Ogólne spasowanie modelu jest naprawdę dobre. Gryzła mnie myśl czy robić model z otwartym przedziałem silnikowym (bo silnik wygląda całkiem fajnie) czy może raczej samolot gotowy do walki. W wyborze ktoś mi pomógł (zapewne któryś z kotów) bo zaginęła jedna z większych części silnika. Mimo poszukiwań, nie została odnaleziona. (Pewnie znajdzie sie przy remoncie albo coś ;/ ) Wstępny wygląd kokpitu... Kilka rzeczy jeszcze do poprawy. Jakieś maźnięcia itd. W międzyczasie posklejałem Juriego No i teraz latam po necie i szukam jak to się stroiły sowieckie asy przestworzy. Znalazłem takie oto foto. Widziałem jednak także zdjęcia gdzie piloci maja kurtki i spodnie różnych kolorów. Powiem szczerze że na lotnictwie nie znam się za bardzo, zwłaszcza sowieckim. Stąd pytanie: Czy Rosjanie mieli jakąś standaryzacje umundurowania pilotów? Czy kto jaką miał kapotę taką zakładał i w samolot? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 18 Lutego 2016 Share Napisano 18 Lutego 2016 Kolorków w kokpicie upilnuj. ;) Pootwierany będzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 18 Lutego 2016 Autor Share Napisano 18 Lutego 2016 Planuję go "Gotowego do lotu". Otwarta jeszcze kabina... Ale już w pełnej gotowości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 18 Lutego 2016 Autor Share Napisano 18 Lutego 2016 Pierwsza figurka pomalowana... oto Juri: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 20 Lutego 2016 Autor Share Napisano 20 Lutego 2016 Troszkę zarwanej nocy i prace lekko do przodu... Juri siedzi już za sterem i czeka na dalsze postępy prac... Dostał trochę matu co by się zbytnio nie świecił. Nie zauważyłem wcześniej małej skazy... Ale to się zaszpachluje ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 28 Marca 2016 Autor Share Napisano 28 Marca 2016 Trafiła się wolna godzinka to coś tam człowiek polepił Teraz pytanie... Która czerwień nada się na dziób? Myślałem o Jaku nr 12... ale 24 też mnie korci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 28 Marca 2016 Share Napisano 28 Marca 2016 Najlepiej to wszystkie. ;) Zrób na tym czerwonym nosie cieniowanie i wypłowienia. Radzieckie malowania, zwłaszcza wojenne, to świetne pole do popisu dla spracowanego malowania. ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 29 Marca 2016 Autor Share Napisano 29 Marca 2016 Popróbuję na jakimś kawałku. I zobaczymy jak to wygląda na żywo. Z tego co patrzyłem po fotografiach rosyjskich samolotów były one nieraz kilkakrotnie malowane, i nikt się nie przejmował usuwaniem starej farby. Ogólnie model jak na razie fajny. Wiem że jeszcze kaleczę samoloty, ale coraz bardziej zaczynają mnie wkręcać ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi