Karmazyn Napisano 14 Kwietnia 2016 Share Napisano 14 Kwietnia 2016 Witam wszystkich serdecznie, kupując mój pierwszy model (sklejałem jak byłem młodszy, ale bez większych sukcesów więc nie liczę tego) postanowiłem podzielić się tym z innymi i znalazłem to forum, na zdjęciach widzicie panowie wszystko co nabyłem do modelu (dosyć skromny budżet 100 zł na początek), przeglądałem kilka poradników w innych działach, ale nadal wiele rzeczy jest dla mnie nie wiadomych, więc liczę że mi panowie pomożecie przebrnąć przez mój pierwszy "poważny" model. Od razu pragnę zauważyć, że nie mam jeszcze wyczucia i chyba przesadziłem ciut z ilością kleju składając wannę kadłuba. ( za jakość zdjęć lub ich wielkość przepraszam, jeśli coś będzie nie tak, nie mam w tym wprawy i nie miałem pod ręką nic z czego można zrobić białe tło) A oto wszystko co nabyłem do modelu. PS. Szpachli nie mam, więc chyba muszę sobie poradzić w inny sposób z ubytkami lub "szparami" w modelu. Na zdjęciach jest wszystko co mam aktualnie do ukończenia modelu. Moje pierwsze pytanie sprowadza się do tego, czy malować wannę przed przyklejeniem górnej części kadłuba czy po? BO wydaje mi sie, że jak ją przykleję, ot potem będę miał trudności z założeniem gąsienic, bo przy tej skali jest tam dosyć ciasno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 14 Kwietnia 2016 Share Napisano 14 Kwietnia 2016 Niedawno skończyłem ten model, więc wiem czego możesz się spodziewać. Gąsienice zamontuj przed przyklejaniem górnej części kadłuba. Tylko nie zapomnij o pomalowaniu bandaży na kołach. Kleju rzeczywiście za dużo - ale jeżeli jest tak tylko po stronie wewnętrznej to 0.5 biedy. Jak z zewnętrznej to trzeba szlifować. Z narzędzi wykombinuj koniecznie drobny pilnik - jak naprawdę nie masz środków to wydęb od matki/żony/siostry/dziewczyny/koleżanki (niepotrzebne skreślić, właściwe podkreślić) pilnik kosmetyczny (taki z warstwą ścierną na tekturce). Co do kolorów nie wypowiadam się, Humbrolami nie maluję. Zbieraj na szpachlę, przyda się. Tło - białe albo niebieskie, poniżej 1 zł dostaniesz w papierniczym karton formatu A4 w wybranym kolorze. P.S "panowie" to byli przed wojną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karmazyn Napisano 14 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 14 Kwietnia 2016 Ale rozumiem, że przed montażem gąsienic, muszę wannę kadłuba pomalować? Kleju jest tyle tylko w środku, na zewnątrz praktycznie go nie ma, tylko z tyłu trochę przesadziłem i teraz muszę się uporać z zaschniętą kroplą kleju. A powiedz mi kolego, skoro sklejałeś ten sam model, czy też miałeś między wanną kadłuba a górną jego częścią zaraz pod błotnikiem, taką dużą szparę od przodu kadłuba po sam tył? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 14 Kwietnia 2016 Share Napisano 14 Kwietnia 2016 Wannę maluj przed montażem kół i gąsienic. Szpara "wzdłużna" jak najbardziej jest, z tym że i tak jej potem nie widać - fartuchy boczne zasłaniają. Jeżeli chcesz coś podpatrzeć to wątek warsztatowy z moim T-80 BW masz na viewtopic.php?f=87&t=49802 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karmazyn Napisano 14 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 14 Kwietnia 2016 Jeśli chodzi o malowanie kadłuba, jak mam to zrobić? W sensie muszę jakoś rozcieńczać te farbki? Malować kilkoma warstwami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 14 Kwietnia 2016 Share Napisano 14 Kwietnia 2016 Zdecydowanie farby trzeba rozcieńczać. Maluj kilkoma cienkimi warstwami. Przed kolejną warstwą odczekaj aż poprzednia wyschnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karmazyn Napisano 14 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 14 Kwietnia 2016 Hmm, facet z modelarskiego doradził mi do tego takie farby jak wyżej, a patrząc na instrukcję, to mam możłiwość użyć tylko dwóch wymieszanych razem, do jednobarwnego kamuflażu, bo do innych potrzeba kolorów których nie mam, świetnie ... (mam farbki, jakie były wskazane na opakowaniu modelu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karmazyn Napisano 16 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 16 Kwietnia 2016 Powolutku do przodu, miałem problem ze złapaniem ostrości na zdjęciach, wybaczcie. Przy kołach kilka razy zadrżała mi ręka, ale wszystko poprawię. Cały wczorajszy dzień męczyłem się z gąsienicami, istna mordęga, teraz czas na pancerz reaktywny i składanie wieży. (przesadzam z ilością kleju w niektórych miejscach, da się to jakoś subtelnie poprawić?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi