Jump to content

Junkers ju-52

rasheed
 Share

Recommended Posts

Witam, wszedłem wczorajszego pięknego gwiazdkowego wieczoru w posiadanie modeliku Junkersa-52 firmy italeri numer 1265. Po dłuższym zastanowqienu się zdcydowałem się na wykonanie go w wersji E z instrukcji czyli KGZ.r.zb.V. 102, Norwegia 1941 jak na zdjęciu poniżej (lewy górny róg) sadze jednak że w rzexczywistości mógł on wyglądac troszkę inaczej, pozatym nie wiem gdzie dokładnie w orginale znajdowała się sastyka na stateczniku pionowym. Kod radiowy D9+RC też pudzi pewne zastrzezenia. Przejrzałem google solidnie po kilka razy ali na nic konkretnego nie wpałdem. Czy ktoś ma może jakies materiały które mogłyby mi pomóc, szczególnie zdjęcia.

2192-25492.jpg

No właśnie ja znalazłem jakiś samolocik z kodem DB+RD z resztą odrestaurowany stoi gdzies w jakimś muzeum i nie wiem czy to właśnie o ten samolot chodzilo producentom modelu cz istniał samolot z kodem DB+RC ale nawet jeśli tak to chyba swastyka była w tym samym miejscu. Wielkie dzięki za zdjęcie. Nurtują mnie jeszcze tylko te zamalowane okna nie wiem czy w rzeczywistości też były.

Właśnie dotarłem do artykułu o 11 junkersach które lądowały na zamarzniętym jeziorze w poblirzu Narwiku 13 kwietbia 1940 z których chyba 9 poszło na dno. Jeśli dobrze rozszyfrowałem norweski to samolot DB+RC też zatonął. Pytanie jak było z tymi jego oknami

A co do tej swastyki to oczywiście nie ma jej w zestawie kalkomanii. Może ktoś ma jakieś resztki do modeli 1/72 i mógłby je odstapić. W sumie mogłbym zainwestowac w arkusik swastyk techmodu ale kupowac go dla dwóch krzyżyków. Na allegro znalazłem jakieś swastyki firmy Propagteam ale nie wiem co to za firma. Także jeśli ktoś ma jakieś na zbyciu to jestem zainteresowany.